Text

Hej student!

Hej student!

Ny student

Välkommen till MDU! På sidan Ny student hittar du allt du behöver veta och göra för att få en bra start.

Ny student

Ladok

I Ladok hittar du din studie­översikt och anmäler dig till tentamen.

Canvas

I Canvas lämnar du in studie­uppgifter och håller kontakt med lärare och andra studenter.

Schema och terminstider

Sök på schema, programschema, termins- och tentamenstider.

Student­mejl

Din studentmejl finns i Office 365 som är en webbaserad paketlösning.

Aktuellt

Behöver du bolla framtidsplaner och kursval?

Den 15 september öppnade anmälan för vårterminen. Ta chansen och logga in på våra centrala studievägledares drop-in och bolla dina framtidsplaner och kursval med.

Läs mer

Nedims vinst tog honom till Panama

Nedim Karavdic vann STINT-priset i Idélabs idétävling med sitt bidrag Wheel Fitsom, en träningsapp för personer i rullstol.

Läs mer

Glöm inte göra flyttanmälan!

Om du har flyttat för att plugga hos oss på MDU, ska du göra en flyttanmälan. Grundregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor, det vill säga där du sover flest nätter, men det finns undantag.

Läs mer

IT-stöd

På MDU används det trådlösa nätverket Eduroam. Eduroam är ett internationellt samarbete mellan de flesta högskolor och universitet i samtliga världsdelar.

Studentkontot ger dig tillgång till universitetets studentdatorer, Ladok, studentportal, lärplattform Canvas och studentmejl.

Här hittar du information om programvaror som är installerade i våra allmänna datorsalar. Våra biblioteksdatorer har endast standardutbudet installerat.

Du har även möjlighet att installera vissa programvaror på din egen dator. Då behöver du logga in med din studentmejl.

I Ladok hittar du din studie­översikt och anmäler dig till tentamen.

I Canvas lämnar du in studie­uppgifter och håller kontakt med lärare och andra studenter.

Zoom är vårt videomötesverktyg som kan användas både för föreläsningar och för olika gruppaktiviteter.

Din studentmejl finns i Office 365 som är en webbaserad paketlösning som ger dig möjlighet att arbeta med e-post och dokument via webben, samt spara filer i OneDrive for Business. Du har också möjlighet att installera Microsoft Office på upp till fem privata datorer så länge du är student på MDU.

För att kunna använda universitetets skrivartjänst, Eduprint, behöver du ha ett studentkonto och ett konto för utskrift.

Stöd under studietiden

Som student är det viktigt att utveckla sitt bästa sätt att lära och att vara bra på studieteknik innebär som regel många saker. Det handlar om att planera, skaffa sig bra studievanor, kunna motivera sig när något är svårt, ha koll på sin hjärna, förstå hur minnet fungerar, veta vad som krävs för att verkligen lära sig något - och mycket mer.

Förutom tips finns en självstudiekurs du kan göra när det passar dig. Om du helt har tappat lusten kan du ta hjälp av en studiecoch.

Det akademiska skrivandet är en naturlig del av alla utbildningar på universitetsnivå. Som avslutning på ditt program ska du skriva ett examensarbete vilket ställer höga krav på ditt skriftspråkskunnande.

På biblioteket kan du alltid få hjälp till självhjälp med informationssökning, källkritik, referenshantering och referenshanteringsprogram. I första hand kan du komma på drop-in på plats eller på Zoom tisdagar och torsdagar klockan 12–13.

För dig som har en varaktig funktionsnedsättning/funktions­variation finns olika former av stöd och anpassningar att få under din studietid.

Onlinekursen Språka på akademiska är helt kostnadsfri och framtagen speciellt för dig som har svenska som andraspråk. Du kan också få hjälp med dina specifika andraspråksproblem över mejl.

Om du har frågor om studieval och arbetsmarknad kan du vända dig till någon av universitetets studievägledare. De hjälper dig som behöver vägledning i att fatta beslut kring vilken utbildning eller vilka kurser som passar dina mål och framtidsyrke. Studievägledarna vid MDU har tystnadsplikt.

Om du upplever problem under tiden du pluggar på universitetet kan du får hjälp av vår studentombudsman.

Studentombudsmannen kan exempelvis:

  • lyssna och diskuterar frågor som rör universitetets verksamhet
  • ge stöd och vägledning gällande rättigheter och skyldigheter för studenter
  • hjälpa studenter som upplever sig diskriminerade
  • vägleda studenter som anmälts till disciplinnämnden.

Studieinformation

Den kurslitteratur du behöver hittar du kursplanen.

Du kan söka efter schema, programschema, terminstider och tentamenstider.

Du kan söka fram utbildningsplaner och kursplaner. Du kan söka på utbildningens namn, programkod eller kurskod.

Som programstudent behöver du anmäla dig till dina kurser. Här får du information om hur du gör.

Om du redan läst kurser som du anser motsvarar delar av den utbildning du studerar kan du ansöka om att få dem tillgodoräknade.

Alla blanketter samlade på en sida.

Regler och anvisningar som kan vara till hjälp inför och under examination.

Information om de kurser som lagts ned vid MDU. Universitetet erbjuder tre tillfällen för slutexamniationer för avvecklade kurser.

Studentaktiviteter

Träffa Ungdomsjouren Fria!

  • 2023-10-03 10:00–14:00
Campus Eskilstuna, utställningsplatsen vid disken
Vill du stötta och stärka ungdomar samtidigt som du bidrar till ett samhälle fritt från våld?

Kärleksdag i Västerås "Ta hand om dig"

  • 2023-09-27 11:00–13:00
Västerås, Länken
Besök oss i Länken i Västerås och uppmärksamma kärleken, till dig själv och till andra!

Studievägledning: digitalt drop-in

  • 2023-09-27 12:00–12:45
  • 2023-10-04 12:00–12:45
  • 2023-10-11 12:00–12:45
  • 2023-10-18 12:00–12:45
  • 2023-10-25 12:00–12:45
Zoom
Vill du börja studera? Är du redan student? Välkommen och ställa dina frågor, stora som små till oss centrala studievägledare, varje onsdag mellan klockan 12:00-12:45.

Studentlivet

Mälardalens studentkår (MDSU) är den officiella studentkåren vid MDU och är verksamma på båda campusorterna. Det finns också en mängd linjeföreningar som ger dig möjlighet till ett rikt studentliv.

Som student på MDU kan du engagera dig på olika sätt.

Jobba som studentambassadör och få värdefulla erfarenheter och kontakter.

Som student kan du jobba extra som mentor åt en annan student på universitetet. Det innebär att du hjälper till med studieplanering och struktur. Att arbeta som mentor är utvecklande och en merit i det framtida arbetslivet.

Våra huvudcampus finns centralt i Eskilstuna och Västerås.

På våra campus hittar du en mängd lokaler och utrymmen som du som student kan använda fritt. Det finns grupprum för grupparbeten, öppna studieplatser och datasalar med viss typ av programvara.

Studenter och medarbetare vid MDU åker gratis med bussarna mellan campusorterna Eskilstuna och Västerås. Detta gäller måndag – fredag, helgfri dag, under hösttermin och vårtermin. MDU-kortet används som färdbevis.

För att MDU:s verksamhet ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du som student berättar vad du tycker. Det finns flera olika sätt att vara med och påverka din studiemiljö på universitetet

Via systemet Aj, Oj, Halloj kan du anmäla skador, olyckor eller förbättringsförslag om din studie- och arbetsmiljö på MDU.

Som student är du försäkrad mot olycksfall under tiden du befinner dig på campus samt under resor mellan din bostad och campus. Försäkringen täcker även tiden som du studerar hemma.

Våra ordningsregler inne på campus finns till för att alla ska känna sig säkra och trygga. Många är självklara; som att du inte ska skräpa ner eller störa andra.

Men det finns fler regler som är viktiga att känna till. Om du bryter mot dem kan du hamna i disciplinnämnden. Du får till exempel inte:

  • Släppa in någon utomstående vid tider eller i lokaler som kräver behörighet.
  • Åka kickbikes, longboards, skateboards, inlines eller liknande.
  • Dricka alkoholhaltiga drycker eller röka tobak, e-cigarett eller motsvarande.
  • Ta med husdjur om det inte är inte en ledar- eller assistanshund.
  • Övernatta eller använda lokalerna för privata ändamål.
  • Fota, filma eller spela in ljudet under föreläsningar, seminarier, andra undervisningssituationer eller examination om du inte fått tillstånd till det.

    Notera också att barn normalt sett inte har tillträde till MDU:s undervisnings- och tentamenslokaler.

Att börja studera innebär ofta en förändring för din ekonomi. Kanske flyttar du hemifrån och ska stå på egna ben för första gången med din helt egna inkomst.

Det finns vissa stipendier att söka som riktar sig särskilt till dig som är MDU-student.

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Jobb och framtid

Hela 86 procent av MDU:s studenter har ett jobb inom det område de pluggat ett år efter examen. Om du redan under studietiden tar reda på vad du vill jobba med ökar dina chanser att få drömjobbet.

Läs mer

Studera utomlands

Som student vid MDU finns det möjlighet till utbytesstudier. Det innebär att du kan genomföra en termin eller ett läsår utomlands vid ett lärosäte som MDU har utbytesavtal med.

Läs mer

Återvändande student

Är du en tenta kort från examen? Kom livet i vägen? Det är aldrig för sent att ta upp dina studier och komma i mål. Vi hjälper dig att komma igång.

Läs mer