Text

Campus Västerås

Campus i Västerås ligger bara 15 minuters promenad från centralstationen, mitt emellan citys aktiva liv och fritiden. Åt ena hållet ligger gamla stan och centrum med ett stort urval av gallerior, caféer, restauranger och andra nöjen. Ett stenkast åt andra hållet finns sportcentrumet Rocklunda, med flera arenor och idrottsplaner.

Huvudentré campus Västerås

Hela campus är specialbyggt för MDU, och kännetecknas av högt i tak, ljus, stora glasytor och många mötesplatser där studenterna kan umgås. I nära anslutning till campus ligger även studentbostäder.


På campus finns bland annat:

  • studenttorget
  • biblioteket, vars byggnad fått arkitekturpris
  • grupprum, salar och de stora Aula Alfa och Aula Omega
  • restaurang och café
  • studenthälsan
  • studentkårens hus, med egen restaurang och pub

Häng med på en rundtur!

Välkommen till Mälarstaden Västerås


I Västerås kan du göra mer än att bara plugga. Oavsett om det är träning, nöjesliv, shopping eller vacker natur som ligger dig varmt om hjärtat, är Västerås inte bara en utmärkt studentstad utan även en fin plats att leva på.

Studenter i Västerås

Västerås ligger vid Mälaren. Det gör att möjligheten till en aktiv fritid både vinter- och sommartid är stor. Utbudet av restauranger och barer samt frilufts- och idrottsaktiviteter är generöst. Och vill du göra eller se något annat någon gång, gör det geografiska läget det enkelt att ta sig till och från staden. Stockholm ligger endast en timme bort.

Västerås är en av Sveriges mest cykelvänliga städer och med hjälp av 38 mil gång- och cykelvägar tar du dig enkelt runt till dina smultronställen.

Västerås ligger också mitt i det expansiva Mälardalen, där en tredjedel av Sveriges befolkning bor. Allt fler företag har upptäckt fördelarna med staden. I regionen finns några av Sveriges främsta högteknologiska företag som ABB, Bombardier och Volvo – företag som MDU har nära samarbeten med. Bra att känna till är också att Västerås tar hållbarhetsfrågan på stort allvar och brukar därför benämnas Sveriges energihuvudstad. I staden finns nämligen 10 procent av Sveriges alla jobb inom energiområdet. Kanske blir din kontakt med näringslivet under studietiden en inkörsport till drömjobbet?

Varmt välkommen till Västerås!


Västerås stad Länk till annan webbplats.

Visit Västerås Länk till annan webbplats.

Mälardalens studentkårs guide till Västerås studentliv Länk till annan webbplats.

Studentbostäder i Västerås Länk till annan webbplats.Från Gotland till Västerås

En stor del av studentlivet handlar om att lära känna nya vänner, upptäcka en ny stad och att påbörja ett liv som man planerar och ansvarar för helt själv.

Mostafa Saleh

– År 2016 bestämde jag mig för att flytta från Gotland för att påbörja min drömkarriär som ingenjör inom två viktiga områden, ekonomi och energi. Mina barndomsvänner hade redan börjat plugga i Västerås och uppmuntrade även mig att göra det, säger Mostafa Saleh.

Campus i Västerås är centralt beläget och staden är också en timmes bilfärd till många närliggande städer, bland annat Stockholm. Förutom närheten lockades Mostafa Saleh av bostadsgarantin som staden erbjuder inflyttade programstudenter.

– Jag fick en bostad i samband med att jag kom in på min utbildning. Det underlättade mycket för mig. Ytterligare en anledning till varför jag valde att plugga i Västerås är för att staden ofta kallas för Sveriges energihuvudstad. Stora bolag som ABB, Bombardier och Northvolt verkar här och självklart ser jag dem som potentiella arbetsgivare när jag är klar med studierna, säger Mostafa Saleh.


“Skön pluggmiljö”

Mostafa Saleh är civilingenjörsstudent som läser industriell ekonomin med inriktningen energi.

– Studierna är av hög kvalité med en skön pluggmiljö. Föreläsningarna ges av lektorer som är specialiserade inom sitt område. Det häftiga är att vi får chansen att knyta kontakter med storföretagen i regionen och ta del av praktiska problem de själva upplever. Jag trivs väldigt bra med plugget och mina studiekompisar är sköna och jordnära som numera även är bra vänner till mig, säger Mostafa Saleh.

Mostafa Saleh kombinerar studier med både sommarjobb på Mälarenergi, en anställning som lektionslärare i kursen linjär algebra och som MDU-ambassadör.

– Att engagera sig i något vid sidan av plugget handlar först och främst om att ha bra disciplin och förmåga att planerna. Sen är det en fördel att våga ta för sig och visa framfötterna. MDU är väldigt bra på att skapa möjligheter för oss studenter att engagera oss. Det finns många sätt att vässa sitt CV med relevant erfarenhet om man skulle vilja det, säger Mostafa Saleh.


“En stad med något för alla”

För att orka med studierna och extrajobben behövs ibland en paus. Bara fantasin sätter gränsen för hur mycket man kan göra på fritiden i Västerås, som tidigare utsetts till Årets studentstad.

– Studentlivet är enligt min åsikt helt satisfierande. Förutom Mälardalens studentkår och linjeföreningarna som fixar allt från glitterparty och toga till roliga sittningar och rookieaktiviteter, finns mängder av bra restauranger, roliga uteställen och sköna naturupplevelser vid Mälaren. Västerås erbjuder också aktiviteter som sporthallar, gym, pubar och events som Kulturnatten, Cityfestivalen och Summer Meet. Det är helt enkelt en stad som har något för alla, säger Mostafa Saleh.