Text

Studieteknik

Som student är det viktigt att utveckla sitt bästa sätt att lära och att vara bra på studieteknik innebär som regel många saker. Det handlar om att planera, skaffa sig bra studievanor, kunna motivera sig när något är svårt, ha koll på sin hjärna, förstå hur minnet fungerar, veta vad som krävs för att verkligen lära sig något - och mycket mer. Här finns några tips för att komma igång!

Studenter hjälper varandra.


Åtta vanor som hjälper dig att lära!

  1. Planera ditt lärande. Gör först ett översiktligt schema över hela kursen. Se kan du göra veckoscheman där varje dag delas upp i tvåtimmarspass.
  2. Förberedelse. Förbered dig alltid inför föreläsningar, labbar och när du ska läsa så du har ett hum om vad det handlar om.
  3. Sätt konkreta mål. Sätt mål på VAD du ska lära dig - börja förstå när du exempelvis ska läsa. Istället för hur många sidor.
  4. Bearbeta anteckningar. Gör det så fort som möjligt efter en föreläsning eller när du läst. Det är så du gör kunskapen till din egen.
  5. Samarbeta. Vi lär ofta som bäst när vi får diskutera med andra så boka in gemensamma studieträffar.
  6. Fortsätt! Det är ansträngande att lära sig något man ännu inte kan och ibland vill vi ge upp. Gör det till en vana att fortsätta ändå.
  7. Sov tillräckligt. En trött hjärna har svårt att tänka och göra information till kunskap.
  8. Ta bort det som distraherar. För att lära behöver vi fokusera helhjärtat på det vi håller på med, ska lära oss. Lägg mobilen i ett annat rum.

Självstudiekurs i studieteknik

För dig som vill veta mer om vad du förväntas lära dig som student och bli riktigt bra på studieteknik finns en självstudiekurs. Den utgår ifrån boken: Att studera på högskolan - studieteknik och motivation på vägen och guidar dig genom bokens innehåll av konkreta verktyg, mallar, tips och övningar så att du lyckas med dina studier..

Du kan börja kursen redan idag!

Lär dig mer

På Youtube har vi samlat en spellista med tips om hur du blir bra på studieteknik.

Språka på akademiska är en MOOC om att skaffa sig strategier för att utveckla sitt akademiska språk

open.mdu.se

Akademiskt skrivande för studenter

Här hittar du som student hjälp för att kunna utveckla ditt skrivande under din tid på högskolan.

Akademiskt skrivande