Text

Campus Eskilstuna

MDU:s campus ligger mitt i centrala Eskilstuna, bara några minuter från centralstationen. Vill du göra mer än att bara plugga så finns stadens restauranger, butiker, parker och uteliv nära till hands.

Ljusa lokaler

Från och med våren 2020 finns universitetets verksamhet i Eskilstuna samlad under ett tak, i nybyggda campuslokaler. Här är planlösningen öppen, ljus och luftig och tekniken toppmodern.

För dig som student finns olika typer av stimulerande studiemiljöer - allt från tysta zoner för mer koncentrationskrävande uppgifter, till sociala ytor där du kan umgås med dina studiekamrater.

Omkring 4 000 studenter och 300 medarbetare pluggar och jobbar i den 20 000 kvadratmeter stora byggnaden som består av tre sammanhållna huskroppar.

För studenter

  • Måndag–fredag klockan 5.30–22
  • Helger och helgdagar klockan 6.30–22
  • Datorsalarna är öppna klockan klockan 7–22 alla dagar.

Som student kommer du in på våra campus genom att använda ditt MDU-kort och pinkod.

För allmänhet

  • Måndag–torsdag klockan 8–19
  • Fredag klockan 8–16

På campus Eskilstuna hittar du en mängd lokaler och utrymmen som du som student kan använda fritt. Det finns grupprum för grupparbeten, öppna studieplatser och datasalar med viss typ av programvara.

Det finns studentpentryn med mikrovågsugnar. Där finns rinnande vatten, eventuellt tvål, diskmedel och diskborste, pappershandduk och sopsortering. Bestick och tillbehör som glas eller tallrik får du ta med själv.

Till Studenttorget kan du vända dig med alla dina frågor. Om inte personalen kan ge dig svaret direkt så får du veta vart du kan vända dig för att få mer information.

Verket mat & kaffe erbjuder en bra start på dagen med färska frallor, juicer, smoothies och nybryggt kaffe. Till lunch dukar vi upp en vällagad buffé som du själv komponerar din tallrik ifrån. Varje dag kan du välja mellan nya växtbaserade/vegetariska rätter och kött- eller fiskrätter, hembakt bröd och smakrika röror.

På universitetsbiblioteket hittar du böcker, e-böcker, artiklar och tidskrifter.

Studenthälsans uppdrag är att stödja dig som student under din tid här på MDU. Vi är tre kuratorer och en friskvårdspedagog som finns tillgängliga för dig. Vi arbetar förebyggande och hälsofrämjande, dels via individuella samtal samt dels via olika kurser och föreläsningar. Allt vi erbjuder är kostnadsfritt, vi har tystnadsplikt och för inga journaler.

Välkommen till Eskilstuna - en stad med drivkraft


Studenter framför domkyrkan i Eskilstuna

Eskilstuna ligger i en av Sveriges starkaste tillväxtregioner, är en stad som växer och har en ung befolkning. Fina promenadstråk i parkerna runt Eskilstunaån, Gamla stadens charm och en levande musikkultur bidrar till att göra Eskilstuna till en studentstad att trivas i.

Eskilstuna ligger i Södermanland mellan Hjälmaren och Mälaren. I citykärnan finns ett stort utbud av shoppinggallerior, restauranger och barer. I Gamla stadens trånga gränder från medeltiden hittar du också en mängd småbutiker.

Eskilstuna har ett rikt musikliv, har bland annat vunnit priser som Årets popstad och Årets jazzstad, och arrangerar så gott som varje vecka konserter och spelningar för nya band. Står istället motion, idrott- och friluftsliv på prioriteringslistan finns en mängd alternativ. Som boende i Eskilstuna har man nära till ett antal friluftsområden och inomhusarenor med träningsmöjligheter både för elitlag och vardagsmotionärer.

I Eskilstuna finns många små- och medelstora företag som präglas av engagemang och drivkraft. Några av de största arbetsgivarna är Volvo Construction, Assa Abloy, Outokumpu och Transcom. Genom MDU:s strategiska partnerskap finns en nära samverkan med privat- och offentlig sektor. Kanske finns din framtida arbetsgivare bland dem?

Välkommen till Eskilstuna!

Studentbostäder i Eskilstuna Länk till annan webbplats.

Eskilstuna kommuns webbplats Länk till annan webbplats.

Visit Eskilstuna Länk till annan webbplats.


”Ångrar inte en sekund att jag flyttade till Eskilstuna”

Att bo i Eskilstuna innebär närhet till allt och för den som vill – ett aktivt liv vid sidan av studierna. Mathilda Jonsson är en av de studenter som valde att lämna storstaden för att studera civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign i Eskilstuna.

Mathilda Jonsson

– Jag visste egentligen inte jättemycket om Eskilstuna som stad innan jag flyttade hit. Idag ångrar jag det inte en enda sekund. Staden har allt som vilken annan stad som helst kan erbjuda men inom nära avstånd. Jag är inte längre beroende av kollektivtrafiken utan sparar tid som jag kan spendera tillsammans med mina vänner, intressen eller ägna åt mina studier, säger Mathilda Jonsson.

I staden finns parker, shopping, caféer, livsmedelsbutiker och högskola inom gångavstånd och för den som vill så finns det bra förbindelser till Stockholm, Västerås och Örebro.

– Som student i Eskilstuna finns det alltid saker att göra och människor att umgås med både på universitetet och via linjeföreningarna som bland annat arrangerar en del kvällsaktiviteter. För den som gillar att spela fotboll, innebandy eller annan sport så finns ELSA (Eskilstuna Lagom Sportiga Akademiker) som bokar hallar och samordnar aktiviteter, säger hon.

Närhet till privat och offentlig sektor

Eskilstuna är en liten storstad i hjärtat av Mälardalen som är en industrinära region med många stora tekniktunga företag som bland andra Volvo Construction Equipment AB, Volvo Parts AB, Assa Abloy AB, Alfa Laval AB och Outokumpu Nordic AB. Universitetet har också flera strategiska samverkansprojekt och samverkansavtal med offentlig sektor.

– Som student på MDU har vi förmånen att få arbeta med både privat och offentlig sektor som finns i Eskilstuna. Det gör det enklare för oss att få både sommarjobb och en anställning efter våra studier, säger hon.