Text

Global Visions – ej blott i juletid

2023-12-07

Vi lever i mycket oroliga tider. Ett krig i Europa, hämningslösa militärattacker på Västbanken, en avdemokratisering i hela världen (bara 13 procent av mänskligheten lever i demokratier idag) samt en global ökning av fattigdom och hunger. Permafrosten har börjat smälta som en följd av klimatförändringarna och är upptakten till en snabbt accelererande klimatkatastrof av apokalyptiska mått om vi inte agerar snabbt. Det är inte mycket julefrid som vill infinna sig i dessa tider.

Förbundskansler Willy Brandt den 7 december 1970.

Man behöver emellertid inte gå långt tillbaka i tiden för att se att vi var inne på en bra väg framåt i Europa. Idag för 53 år sedan, den 7 december 1970, reste dåvarande förbundskanslern och senare fredsnobelpristagaren Willy Brandt (1913-1992, född Herbert Frahm) till Warszawa. Han tecknade i Polen Warszawafördraget, där Tyskland erkände Oder-Neisse-linjen som gräns mellan länderna. Det var ett stort steg för stabiliteten i Europa efter andra världskriget.

Men det var inte fördraget som gjorde störst intryck på omvärlden där och då. Det var istället hans knäfall inför ett monument över ”Warszawagettots hjältar”, där han lade ner en krans. Denna enkla gest sade mer än tusen ord och mer än tusen paragrafer. Den blev en symbol för Tysklands då nya östpolitik. En ödmjuk vädjan om förlåtelse. Den nya östpolitiken var mycket omstridd inte enbart i oppositionen, men Brandt vågade stå upp för den och den skulle leda till Tysklands återförening 1990. Om någon så hade Brandt råd med det, han som flydde nationalsocialisternas förföljelse och gick i exil (1933-1946) - först i Norge och sedan, efter Tysklands ockupation av landet, vidare i Sverige.

Willy Brandt, Olof Palme och Bruno Kreisky var modiga globala visionärer och vi borde lära mer av deras konstruktiva försök att skapa en fredlig världsordning och en mer hållbar värld. De var möjliga då och de är möjliga idag. Och det är inte minst det som Mälardalens universitet säger att vi tillsammans vill vara med och skapa: En mer hållbar värld.

Låt oss börja med det omedelbart! Vi har ingen tid att förlora. Låt oss våga tänka om radikalt och tänka nytt. Låt oss adressera stora globala utmaningar som explicita och integrerade delar i vår undervisning, forskning, samverkan och kommunikation. Låt oss sammanföra våra studenter från hela världen och tillsammans med dem bygga förståelse, vänskap och lösningar för våra globala utmaningar. Det finns ingen annan institution än akademin - och den internationella familj den utgör - som kan åstadkomma och förverkliga en global vision om kunskapsbaserad hållbarhet, fred, demokrati och visdom.

Jag önskar alla studenter, samverkanspartner och medarbetare en inspirerande adventstid, tid för eftertanke och kraftsamling runt juldagarna, och ett Gott Nytt År!