Text

Innovation och produktrealisering

MDU:s forskning inom innovation och produktrealisering strävar efter att stötta och stimulera innovationskraft och kreativitet för att få fram nya produkter, tjänster eller produktionssätt.

Nästan allt vi ser, hör och upplever är resultat av människors idéer. Innovationer och effektiva lösningar på både nya och gamla problem är det som driver samhällsutvecklingen framåt. Här betraktas problemen från ett brett och tvärvetenskapligt perspektiv där man tar hänsyn till förändringsprocesser, produktrealisering och informationsdesign. På så vis vill forskarna skapa förutsättningar och fungerande verktyg för att ta fram hållbara och konkurrenskraftiga produkter och tjänster.

Samverkan en naturlig del

Samverkan med företag är en naturlig del av forskningsinriktningen. Partners är bland annat ABB, Bombardier Transportation, AB Volvo och Scania CV.

Forskarna inom denna inriktning samverkar i flera akademiska nätverk, till exempel The Design Society, Svenska Produktionsakademien, Weschool, Arbetsplatsnära Forskning och Utveckling (AFoU) och Swedish Quality Management Academy (SQMA).

Forskarutbildning

Innovation och produktrealisering har två forskarutbildningsämnen: Innovation och design och Industriella system.

Innovation och design

Innovation och design är ett ämne med tvärvetenskaplig inriktning, som fokuserar på utvecklingsprocesser utifrån individers och gruppers behov i olika situationer och kontexter. Det handlar om samhällsutveckling för att möta nutida och framtida behov av förändring inom organisationer, företag och myndigheter. Exempel på tillämpningar kan vara kommunikationsprocesser, informationsprocesser och innovation, med samhällsrelevans och människan i centrum.

I ämnet Innovation och design ingår aspekter av informationsdesign och innovationsteknik. Inom ämnet praktiseras kreativa tillvägagångssätt som möjliggörare för att kombinera olika perspektiv och kompetenser i skapandet av artefakter och tjänster samt i processer och system med utgångspunkt i de individer som berörs.

Det är vanligt att tillämpa kollaborativa användarcentrerade metoder som engagerar olika nivåer av intressenter i design- och innovationsprocesserna.

Industriella system

Forskningen inom industriella system berör framtagningen av hållbara produkter, produktionssystem, tjänster och tillhörande digital teknik. Denna forskning kräver tvärvetenskaplig kompetens och omfattar inslag från både datavetenskap och produkt- och produktionsutveckling.

Forskningen har ett ingenjörsperspektiv och handlar om att undersöka möjligheter, utmaningar och lösningar som rör både anpassning, integrering och införande av teknik såväl som organisations- och ledningsfrågor inom de industriella systemen.

I ämnet ingår utveckling av arbetssätt, metoder, modeller, tekniker och verktyg för industriella system.

Forskningsområden inom Innovation och produktrealisering

Digitala och cirkulära industriella tjänster (DigiCircle)

Forskningsområdet fokuserar på initiering, utveckling och drift av digitala cirkulära tjänster.

Läs mer om Digitala och cirkulära industriella tjänster (DigiCircle)

Innovationsledning

Forskargruppen Human fokuserar på innovations- och förändringsprocesser och utgångspunkten i gruppens forskning är den sociala dynamiken som växer fram i och påverkar samspelet mellan människor i arbetslivet.

Läs mer om Innovationsledning

Informationsdesign

Forskningsgruppen för informationsdesign fokuserar på informations- och kommunikationsprocesser samtidigt som forskarna analyserar och tolkar bilder, rumslighet och texter i ett designsammanhang.

Läs mer om Informationsdesign

Industriella AI-system

Forskningsgruppen Industrial AI Systems (IAIS) fokuserar på att integrera AI-lösningar i industriella system för att förstärka deras verksamhet med större effektivitet, motståndskraft, flexibilitet och smidighet. Särskild tonvikt läggs på självoptimering, självkonfigurering och självjustering för autonoma cyberfysiska produktionssystem (CPPS).

Läs mer om Industriella AI-system

Produkt- och produktionsutveckling

Forskargruppen Produkt- och produktionsutveckling skapar kunskap om förnyelse och utveckling av produkter och produktionssystem. Forskningen utgår från en integrerad utveckling där många intressenters och tidsperspektiv är i balans.

Läs mer om Produkt- och produktionsutveckling

Värdedriven innovation och framsyn

Gruppen inom Värdedriven innovation och framsyn fokuserar på hur innovation uttrycks ur ett värdeskapande tjänsteperspektiv, utifrån inkludering och demokratisering. Gruppen beaktar även förutsättningar för att förstå framtida behov, genom att koppla ihop världsanalys med utvecklingen av framtida affärsmodeller.

Läs mer om Värdedriven innovation och framsyn

Samverksansplattform

MDU Living Lab - metoder för samverkan

MDU Living Lab är en arena för metodutveckling som stärker samverkan mellan MDU, företag och offentlig sektor. Genom utveckling av metoder för samproduktion skapas möjligheter till ökad effektivitet, kreativitet och innovationsförmåga. Visionen är att genom samverkan bidra till ett hållbart samhälle utifrån ett holistiskt perspektiv.

Läs mer

Forskningsprojekt

XPRES

XPRES är ett initiativ mellan KTH, MDU och Swerea som kommer att skapa en internationellt konkurrenskraftig plattform för produktionsforskning.

Läs mer

Forskningsprojekt

Pågående och avslutade forskningsprojekt inom inriktningen Innovation och produktrealisering

Forskningsprojekt Innovation och produktrealisering

Mer information om Innovation och produktrealisering

Om du vill veta mer om forskningen som ryms inom Innovation och produktrealisering,
kontakta forskningsledaren.

No partial template found

Pågående forskningsprojekt

Projektets syfte är att förstå vilken automatiserande teknologi, så som AI och algoritmbaserad teknologi, nyttjas i finansbranschen, och hur denna påverkar kontorsanställdas arbetsmiljö.


Projektansvarig vid MDU: Inti Lammi

Huvudfinansiering: AFA Försäkring

Projektet ska utveckla och mogna konceptet med maskiner med ett integrerat batteribytessystem, där batteribytesenheterna är gemensamma för flera olika maskintyper.


Projektansvarig vid MDU: Koteshwar Chirumalla

Huvudfinansiering: Energimyndigheten

Projektet syftar till att öka intresset bland unga i Sverige för utbildning inom industriell produktion. Därför ser MDU tillsammans med Volvo CE över behovet av en ny och innovativ metod för att bedriva utbildning för att erbjuda ett attraktivt utbildningsprogram.


Projektansvarig vid MDU: Jessica Bruch

Huvudfinansiering: Volvo CE

Denna studie syftar till att utforska hur innovativa synergier utvecklas inom civilsamhällets organisationer i Råby, ett mångkulturellt förortsområde i Västerås. Vårt fokus ligger på att förstå sambandet mellan flerspråkiga kreativa uttryck och samhällsengagemang, och hur dessa kopplingar stöder samhällets motståndskraft och social sammanhållning.


Projektansvarig vid MDU: Adesuwa Omorede

Huvudfinansiering: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Genom att fokusera på resilienta energiekosystem syftar detta projekt till att ge en djupgående förståelse för resilienta energisystem ur ett sociotekniskt perspektiv och mer specifikt hur ekosystemdynamik och förutseende av exogena händelser och trender påverkar energisystemens förmåga att bli resilienta. Med utgångspunkt i ny kunskap som skapas syftar projektet också till att utveckla ett ramverk samt riktlinjer för nya metoder för orkestrering som stödjer övergången till resilienta energisystem


Projektansvarig vid MDU: Peter E Johansson

Huvudfinansiering: Energimyndigheten

KTP Energy Sweden är ett samverkansprojekt som erbjuder företag i Sörmland, Örebro län och Västmanland möjligheten att öka sin akademiska kompetens och strategiska arbete.


Projektansvarig vid MDU: Elvira Synnelius

Huvudfinansiering: Europeiska regionala utvecklingsfonden

Huvudsyftet med ShiftLabs är att stärka, skapa och främja tjänster riktade mot små och medelstora företag inom tillverkning som stödjer deras digitala transformation.


Projektansvarig vid MDU: Johan Kostela

Huvudfinansiering: Digital Europe (EU kommissionen)

SmartCircle-projektets huvudmål är att maximera implementeringen av cirkularitet och cirkulära ekonomiska principer i svenska tillverkningsföretag genom avancerade digitala teknologier.


Projektansvarig vid MDU: Koteshwar Chirumalla

Huvudfinansiering: Vinnova FFI Circularity

MDU har startat ett projekt för att stärka Sveriges batteriindustri genom att fokusera på industrialisering och produktion av batterier. Detta initiativ syftar till att åtgärda bristen på kompetens och utbildning i sektorn. Genom att rekrytera experter från industrin och studera den senaste tekniken och metoderna, siktar MDU på att bygga upp ett starkt kunskapscenter. I slutändan syftar projektet till att bidra till en mer hållbar och konkurrenskraftig batteritillverkning i Sverige


Projektansvarig vid MDU: Jessica Bruch

Huvudfinansiering: KK-stiftelsen

Projektet syftar till att vara nästa steg mot digital representation, simulering och optimering inom terrängbranschen genom simuleringsmodeller som kan spegla den fysiska världen från system- till platsnivå.


Projektansvarig vid MDU: Anas Fattouh

Huvudfinansiering: Vinnova

The initiative for Excellence in Production Research, XPRES, is a joint initiative between KTH, MDU and Swerea. XPRES was elected as one of two strategic initiatives within Manufacturing engineering in Sweden by the government in 2010.


Projektansvarig vid MDU: Koteshwar Chirumalla

Huvudfinansiering: Governmental funding from Strategic Research Area (SRA) intiative

Projektet ska bidra till forskning inom innovationledning och utveckla förbättrat innovationsstöd för innovationsrådgivare.


Projektansvarig vid MDU: Mikael Johnsson

Huvudfinansiering: KK-Stiftelsen