Innovation och produktrealisering
Informationsdesign
Forskningsgruppen för informationsdesign fokuserar på informations- och kommunikationsprocesser samtidigt som forskarna analyserar och tolkar bilder, rumslighet och texter i ett designsammanhang.
Kontaktperson
Forskningen utgår från individernas behov (så kallad humancentrerad design) och innebär analys och tolkning av bilder, rumslighet och texter. Designforskning är nära besläktad med praxis och kräver att forskare kan förvandla teori till praktik och vice versa. Arbetet görs både individuellt och i grupper.
Forskningen inom design och visualisering fokuserar inte enbart på fysiska produkter. Forskarna är till exempel även intresserade av hur individer uppfattar och förstår information, hur de kommunicerar inom en organisation eller med samhället i stort. Inom gruppen bedrivs forskning i hur rummet eller platsen kan stödja olika processer i en organisation, samt hur rum och rumsliga arrangemang påverkar individers upplevelser och förståelse.
Andra pågående forskningsområden är visuell kommunikation, designprocesser, och visualisering av information och informationsteknologi.
Pågående forskningsprojekt
Vi använder poesi och fotografi i lärandesituationer om teoretiska begrepp kopplade till komplexa samhällsutmaningar. Syftet är att utforska dessa uttrycksformer och deras relation till djupinlärning, inre motivation och engagemang i lärandet samt förmågan att möta samhällets utmaningar.
Projektansvarig vid MDU: Carina Söderlund
Huvudfinansiering: Mälardalens universitet
Projektet syftar till att utforska platser i strukturell motvind och utveckla gestaltade livsmiljöer som positivt påverkar människors hälsa och välbefinnande.
Projektansvarig vid MDU: Jennie Schaeffer
Huvudfinansiering: Formas