SCOSSA - Sektorkoppling i energiövergångar som sociotekniska processer
Målet med SCOSSA är att utveckla ny kunskap om hur sektorskoppling i energiomställning faktiskt går till genom utveckling av nya sociotekniska metoder.
Start
2023-02-01
Planerat avslut
2027-12-31
Huvudfinansiering
Samarbetspartners
Forskningsinriktning
Projektansvarig vid MDU
EU:s åtagande att minska utsläppen av växthusgaser innebär att man går över till en koldioxidfri ekonomi och från fossila bränslen till förnybara energikällor. Elektrifieringsprocesser kommer att ske genom interoperabilitet (eller sektorskoppling) av energisystem med andra sektorer, såsom mobilitet och logistik, på flera nivåer. Hittills har sektorskoppling huvudsakligen bearbetats i termer av energiteknik, datatillgänglighet, delning och bearbetning och nätinfrastruktur. Sektorkoppling innebär dock först och främst att införa en högre nivå av komplexitet och osäkerheter när det gäller lednings- och organisationsprocesser, kunskapsproduktion, planering, beslutsfattande och sist men inte minst motståndskraft. Så för att möta utmaningarna med energiomvandlingar behövs ett holistiskt sociotekniskt tillvägagångssätt för att överbrygga tekniska lösningar och såväl lednings- som operativa förmågor över organisatoriska gränser. Detta är förslaget från SCOSSA-projektet som har två huvudmål:
1) att utveckla ny kunskap om hur sektorskoppling i energiomställning faktiskt görs genom utveckling av nya sociotekniska metoder.
2) att ge intressenter ett konceptuellt och praktiskt ramverk för att agera på utmaningar inom sektorskopplingen och ge dem förmågan att förutse.
Forskningen har anknytning till följande globala hållbarhetsmål
-
FN:s globala mål 7
Hållbar energi för alla.
-
FN:s globala mål 9
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur.
-
FN:s globala mål 11
Hållbara städer och samhällen.
-
FN:s globala mål 12
Hållbar konsumtion och produktion.
-
FN:s globala mål 13
Bekämpa klimatförändringar.
-
FN:s globala mål 17
Genomförande och globalt partnerskap.