Text

Ekonomprogrammet

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 180 hp

Tid3 år heltid

StudieortFlera orter

Ekonomer behövs i alla företag och organisationer världen över. Med en bred bas i företagsekonomi, nationalekonomi, handelsrätt och statistik är du redo att fatta beslut i många olika situationer som är viktiga för ett företag eller en organisation. Efter genomförd utbildning kommer du till exempel att kunna jobba som ekonomichef, marknadsförare, projektledare eller controller.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

180 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Eskilstuna

Start

2025-09-01

Längd

3 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-43805

Urval

Betyg/högskoleprov

Särskild behörighet

Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 3b eller 3c eller Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Ansök hösttermin 2025, Eskilstuna

Ansök på antagning.se

Om ekonomprogrammet

Ekonomprogrammet passar dig som söker en bred utbildning inom företagsekonomi eller nationalekonomi och som även är intresserad av juridik och statistik. Programmets målsättning är att utbilda framtidens beslutsfattare genom att bidra med insikter från forskning och förmedla beprövande erfarenheter från yrkesverksamma ekonomer.

Programmet ger dig möjlighet att få insikter om digitaliseringens utmaningar och möjligheter, samt att utveckla kunskaper om hur organisationer kan åstadkomma en omställning mot ett mer hållbart samhälle.

Du väljer under ditt andra år en specialisering. Du väljer antingen inriktningen Strategi och management eller inriktningen Redovisning och styrning. Under det tredje året har du även möjlighet att välja en inriktning mot nationalekonomi.

  • Strategi och management passar dig som är intresserad av ledarskap, organisationsförändringar, marknader och utvecklingen av affärsmodeller. Det är en inriktning som exempelvis förbereder dig för en framtid inom försäljning, inköp, ledarskap, egenföretagande eller som managementkonsult.
  • Redovisning och styrning passar dig som är intresserad av redovisning, värderingar, investeringar och utvecklingen av styrningsverktyg. Det är en inriktning som exempelvis förbereder dig för en framtid som controller, analytiker, revisor eller som redovisningskonsult.
  • Nationalekonomi passar dig som är intresserad av ekonomi på samhällsnivå och som vill utveckla djupare förståelse av marknader, tillväxt, och internationella ekonomiska förhållanden. Det är en inriktning som exempelvis förbereder dig för en framtid som analytiker, finansiell rådgivare eller som offentlig handläggare eller utredare.

Programmet är i grunden yrkesförberedande men det är samtidigt ett akademiskt program som syftar till att utveckla dina akademiska förmågor. Utöver ämneskunskaper och insikter från aktuell och relevant forskning avser programmet även att stärka dina akademiska färdigheter inom metod och analys samt din samarbets- och kommunikationsförmåga.

Programmet har en profil mot upplevelsebaserad pedagogik, vilket innebar att du som student kommer att få arbeta med olika praktikfall (case) och använda spelbaserade pedagogiska metoder för att fördjupa din förståelse av begrepp och modeller. Under programmets tredje år får du dels möjlighet att genomföra en utlandstermin hos ett av våra partneruniversitet, dels verksamhetsförlagd utbildning (praktik), vilket bidrar till värdefull internationell erfarenhet och praktisk insikt i arbetslivet. Detta kommer att göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och ge dig ett försprång inför din framtida karriär.

Under studietiden kommer du ha föreläsningar både i Västerås och Eskilstuna. Direktbussar, som är kostnadsfria fördig som student, går regelbundet mellan dessa campusorter.

Jobb och framtid

Som ekonom förstår och analyserar du komplexa ekonomiska sammanhang och är med och fattar beslut som är viktiga för din organisation. Du kan exempelvis vara med och bidra till lanseringen av en ny produkt, initiera en organisationsförändring, fatta investeringsbeslut för ett nytt produktområde eller en ny marknad eller driva på för att öka innovationstakten. Oavsett val av inriktning är programmet utformat för att ge dig en bred kunskapsbas och skapar därmed en solid grogrund för ditt framtida arbetsliv eller för fördjupande studier.

Om du väljer att arbeta som nationalekonom kan du jobba för en effektiv användning av hela ekonomins resurser. Det kan handla om att föreslå politiska styrmedel som leder till en hållbar energiomställning till lägsta möjliga kostnad.

Vill du fördjupa dig ytterligare efter utbildningen kan du läsa något av våra populära svenska eller internationella magisterprogram:

Magisterprogrammet i företagsekonomi

Magisterprogrammet i internationell marknadsföring

Masterprogrammet i global strategi och management

Programinnehåll

Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.

    Kurser inom programmet

    Företagsekonomi:

    • Organisation och marknadsföring, 15 hp
    • Redovisning och styrning, 15 hp

    Statistik:

    • Statistik och kvantitativa undersökningar, 15 hp

    Nationalekonomi:

    • Mikroekonomi 1, 15 hp

    Företagsekonomi:

    • Ledarskap och organisation, 15 hp (Inriktningsval Strategi och management)
    • Redovisning & styrning II, 15 hp (Inriktningsval Redovisning och styrning)
    • Analys och metod, 15 hp

    Nationalekonomi:

    • Makroekonomi, 15 hp

    Handelsrätt:

    • Handelsrättslig översiktskurs, 15 hp

    Inriktningsval Strategi och management

    Företagsekonomi:

    • Strategi och marknadsföring, 15 hp
    • Management och arbetsliv, 15 hp
    • Verksamhetsutveckling med VFU, 15 hp
    • Kandidatuppsats i företagsekonomi, 15 hp

    Inriktningsval Redovisning och styrning

    Företagsekonomi:

    • Ekonomi- och bolagsstyrning, 15 hp
    • Avancerad redovisning med VFU, 15 hp
    • Kandidatuppsats i företagsekonomi, 15 hp

    Handelsrätt:

    • Beskattningsrätt, 15 hp

    Inriktningsval Nationalekonomi

    Nationalekonomi:

    • Finansteori, 7,5 hp*
    • Intermediate microeconomics, 7,5 hp
    • Ekonometri, 7,5 hp
    • Labour economics, 7,5 hp
    • Makroekonomisk teori, 7,5 hp
    • Globalization and international trade, 7,5 hp
    • Kandidatuppsats i nationalekonomi, 15 hp

    *Klassas också som företagsekonomi

    ”Det bästa med MDU är det nära samarbetet med näringslivet”

    Sofie Sandéhn läste ekonomprogrammet i Eskilstuna och jobbar idag som revisor. – Studietiden var en fantastiskt rolig tid som fick mig att växa som människa. Jag fick inte bara kunskap för att kunna jobba med det jag verkligen vill utan har även fått vänner för livet, säger hon.

    Läs mer

    Kontakta oss

    Kontakta studievägledare

    För frågor om hur det är att studera på programmet, till exempel kursval, studieplanering och examen, kontakta ESTstudievagledning@mdu.se 

    Kontakta ansvarig för programmet

    För frågor om programmets upplägg och innehåll: