Text

Datum 2022-06-20
Artikeltyp Aktuellt

Vera – nu kan tjejer i årskurs 4-6 lösa tekniska utmaningar åt industrin

Tjejer är grymma på teknik och vi måste ta vara på alla talanger. Vi vill att fler tjejer ska välja att utbilda sig till ingenjörer. Nu har tjejer i årskurs 4-6 möjlighet att prova på ingenjörsyrket genom att arbeta med riktiga utmaningar från bland annat Volvo Construction Equipment, upptäcka spänningen i att lösa verkliga, tekniska problem som kan bidra till att lösa framtidens utmaningar.

Ingenjörer från industrin och ingenjörsstudenter kommer att finnas på plats för att coacha tjejerna i problemlösningen samt berätta mer om ingenjörsyrket. Konceptet heter Vera och är uppkallat efter Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör. 

VERA - stimulera tjejers teknikintresse

Forskning visar att tjejer riskerar att tappa sitt teknikintresse runt 11-12 års ålder, om intresset inte stimuleras. Med Vera-konceptet vill vi ändra på det. Tjejer som deltar i Vera får träffa kvinnliga förebilder, lösa tekniska utmaningar och veta mer om de möjligheter som kommer med ingenjörsyrket.

Vad händer under Vera? 

Vi startar passet med att visa videoklipp för att motivera tjejerna inför dagens aktivitet. I ett klipp peppas tjejerna av Ulrika Sultan, forskare inom unga flickors teknikintresse. Därefter presenterar ingenjörerna utmaningar de står inför just nu. Tjejerna får fria händer att hitta lösningar genom att skissa och bygga Legomodeller. Ingenjörer och ingenjörsstudenter finns till hands för att hjälpa till och för att berätta om ingenjörsyrkets möjligheter. Vi avslutar med att tjejerna presenterar sina lösningar. Vi bjuder på ett mellanmål under passet. 

Exempel på utmaning från Volvo CE:  

"På Volvo jobbar vi med säkerhet för att ingen ska skada sig i trafiken. Hur kan teknik göra nya fordon mindre farliga? Hur kan trafiken bli säkrare och mindre farlig för oss med hjälp av teknik?” 

Erfarenheter från tidigare år

- Vera är ett superbra koncept för att få fler tjejer intresserade av teknikämnet men också ett projekt som låter elevernas kreativa sidor utvecklas. I Vera får eleverna i grupp möjlighet att se att allas olika sätt att tänka är viktiga och behövs för att omvandla ett problem till en färdig lösning. Kort och gott ett kul koncept som på ett kreativt sätt får tjejer att få upp ögonen för teknik och ingenjörsyrket, säger Petra Ek, lärare på Lagersbergsskolan.


För killarna i klassen

På MDU driver vi också projektet ”Allan” som syftar till att ge killar i årskurs 4-6 möjlighet att lära sig mer om vård- och omsorgsyrken. Allan löper parallellt med tiderna för Vera.

Mer information om Allan


Välkommen med din intresseanmälan

Här hittar du datum och tider. Anmäla ditt intresse oavsett om du är lärare som vill anmäla din klass, ett företag/verksamhet eller student som vill delta.

Till intresseanmälan

Kontaktinformation