Text

Datum 2022-06-20
Artikeltyp Aktuellt

Allan – killar löser problem inom hälsa och vård

Flera välfärdsyrken är kvinnodominerade. Genom projektet Allan vill MDU därför inspirera unga killar att göra karriär inom hälsa, vård och välfärd. Projektet ger killar i årskurs 4–6 på skolor i Eskilstuna, Västerås, Arvika och Hallsberg möjlighet att lära sig mer om utbildningar och yrken inom området.

Projektet är uppkallat efter Allan Härsing, Sveriges första manliga sjuksköterska, och handlar om att väcka killars intresse för utbildningar och jobb ​inom hälsa, vård och välfärd.​ Enligt Sveriges kommuner och regioner, som tagit fram rapporten, är intresset för att jobba inom välfärden bland unga killar betydligt större än andelen män som arbetar inom välfärden idag.

Vad händer under Allan?

De deltagande killarna får under en dag träffa olika yrkesverksamma förebilder som arbetar inom hälsa, vård och välfärd. Bland annat deltar representanter från Västmanlands sjukhus, Örebro universitet och region Örebro. Eleverna får också möta studenter från några av våra grundutbildningsprogram såsom Sjuksköterskeprogrammet och Fysioterapeutprogrammet, som berättar hur det är att studera. Deltagarna får även veta mer om hur välfärdsteknik kan användas för att lösa problem och möta behov inom vård och omsorg.​

Erfarenheter från tidigare år

– Konceptet är bra då våra pojkar har fått en insyn i de olika yrken som finns inom vård och omsorgssektorn. Det är även bra att eleverna får vetskap om högre studier och vad ett universitet är. Vi har ett universitet i vår stad med många bra utbildningar som vi behöver upplysa våra elever om i ung ålder. De behöver få skapa en bild av framtida yrkesval och få skapa drömmar om vad de vill göra senare i livet. Vi önskar mer samarbete med Mälardalens universitet framöver, säger Falak Qazi, lärare på Skiftingehus skola.


För tjejerna i klassen

På MDU driver vi också projektet ”Vera” som syftar till att ge tjejer i årskurs 4-6 möjlighet att lära sig mer om ingenjörsyrket. Vera löper parallellt med tiderna för Allan.

Mer information om Vera


Välkommen med din intresseanmälan

Här hittar du datum och tider. Anmäla ditt intresse oavsett om du är lärare som vill anmäla din klass, ett företag/verksamhet eller student som vill delta.

Till intresseanmälan

Kontaktinformation