Text

Skrivkramp? Så får du den att släppa

En pulserande markör mot en vit bakgrund i en tom ämnesrad till nyhetsbrev eller på ett inlägg i sociala medier - oavsett vad, känner du kanske igen dig i att det krävs mycket kreativitet för att skapa, kanske särskilt när texten måste vara kort och koncis.

Händer som bryter av en penna


Innehållsproducenten Kim Kjellbom, som leder kurser inom innehållsproduktion, delar med sig av sina bästa knep till Sveriges kommunikatörer. Det är enkla knep som du kan testa om du också behöver komma loss.

Fyra tips

Flödesskrivning för att lossa de första barriärerna

I första steget kan du testa flödesskrivning. Det innebär att lägga de kritiska glasögonen åt sidan och satsa på att skriva konstant om ett ämne under fem minuter. Meningarna behöver varken vara logiska eller grammatiskt korrekta, utan det viktiga är att inte lyfta pennan från pappret.

Efter att flödesskrivningen kan du läsa igenom det du skrivit och lyfta ut formuleringar, slå ihop ord och ha något klart. Du kan också stryka under under ord och formuleringar och använda det som grundplatta för en ny flödesskrivning. Kim tycker att den värsta blockeringen brukar släppa ganska snabbt.

Skapa en skrivarstuga i miniformat

Har du svårt att isolera dig och hitta en ostörd vrå? Signalera då att du behöver eget fokus och inte vill bli störd genom att till exempel ta på dig dina hörlurar eller sätt upp post-it-lappar på din skärm.

Kreatör på kvällen, redaktör på morgonen

Det är inte alltid du kan vänta ett dygn på att bli klar med en text, men kan du det är ett tips att skriva på eftermiddagen, när de flesta är tröttare och därmed friare och mer tillåtande i sina idéer. Dagen efter på morgonen är du troligtvis mer skarp och kan istället lägga tid på att granska och korrigera det som du har skrivit.

Penna och papper

Slutligen vill Kim tipsa om att använda penna och papper, vilket är väldigt vanligt att skribenter idag använder trots di när hon jobbar med mer utmanade texter. På datorn tycker hon att mejlen eller någon annan distraktion kan störa och att det kan ta tid att hitta fokus igen.