Text

10 tips för att spetsa ditt CV

Ditt CV är som en trailer som visar dina bästa sidor. Det är arbetsgivarens första intryck av dig och det som avgör om man kommer titta vidare på filmen, så att säga. Här kommer tio tips på hur ditt CV kan göra dig till en riktig kioskvältare!

Grublande student framför skärm.
  1. Lyft upp det bästa om dig själv

Ditt CV ska spegla dig som person i förhållande till den tjänst du söker. Målet är att locka in arbetsgivaren och skapa intresse för din profil. Anpassa ditt CV efter tjänsten du sökt och lyft upp den erfarenheten som är mest relevant i sammanhanget.


2. Var tydlig med rubriker

Ha ett tydligt CV där du punktar upp med hjälp av rubriker. Arbetslivserfarenhet, utbildning, personuppgifter, målsättning, kurser, språkkunskaper, övrig information och referenser är vanliga rubriker som kan vara bra att ha med på ditt CV. Tänk på disposition.Arrangera det så att det som är viktigt och relevant för tjänsten kommer högt upp och är lättöverskådligt. Arbetsgivaren har begränsat med tid så gör det snabbt och lätt att hitta i ditt CV.


3. Berätta mer om dina erfarenheter

När du har skapat dina rubriker och fyllt dem med olika tjänster och utbildningar är det bra om du skriver någon rad om vad du lärt dig vid varje tillfälle, speciellt när det gäller dina tidigare arbeten.


4. Bild eller ingen bild?

Att ha bild på sitt CV är en omdiskuterad fråga. Vissa tycker att det är ett absolut måste medan andra är mer tveksamt inställda och tycker inte att ditt utseende ska ha något att göra med om du får en tjänst eller inte.Att ha en bild på sitt CV handlar inte om att visa upp hur snygg man är, utan om att knyta en kontakt med arbetsgivaren. En bild gör det lättare för arbetsgivaren att koppla ihop dina erfarenheter med dig som person och gör ditt CV mer minnesvärt.Tänk på att visa upp en professionell sida av dig själv – välj bort semesterbilden där du håller en cocktail i handen.


5. Stilen då?

Som vi nämnt tidigare kan ditt CV med fördel anpassas efter varje tjänst du söker. Detta gäller inte bara innehållet. Även din design kan justeras. Kolla upp företagets hemsida och ta reda på hur de framställer sig själva och vilken image de vill förmedla och försök spegla detta i ditt CV. Det är stor skillnad på designestetik för en revisionsbyrå jämfört med ett lekland eller en vårdcentral.


6. Gör det läsbart

Radavstånd är viktigt för läsbarheten. Du har mycket information som du vill få in på en liten yta, men gör det inte för tajt. Se till att du har 1,5 radavstånd och lämnar luft mellan dina olika sektioner. Du vill inte riskera att arbetsgivaren tappar intresse på grund av att ditt CV är rörigt och svårläst.


7. Var inte rädd för mallar

Har du aldrig skrivit ett CV förut eller helt enkelt har slut på inspiration kan du alltid kolla hur andra har gjort. Fråga vänner om du kan få se deras CV för inspiration. Du kan även kolla på färdiga mallar. En snabb sökning på Google ger dig flera resultat med CV i olika stilar. Välj en stil som du känner dig bekväm med och modifiera den precis som du vill.


8. Mervärde

Allt du vill berätta kommer inte få plats på ditt CV. Länka din Linkedin och andra sociala medier eller hemsidor som är relevanta och berättar mer om dig. Glöm inte att hålla det professionellt.


9. Uppdatera kontinuerligt

Det är viktigt att alla dina uppgifter stämmer. Det är lätt att glömma att uppdatera sitt CV efter att man bytt mejladress eller telefonnummer. Ibland går livet snabbt och då gäller det att hänga med. Du gör det lättare för dig själv om du uppdaterar ditt CV kontinuerligt med arbetsplatser, kurser och andra erfarenheter som är relevanta. Väntar du för länge är det lätt att du glömmer allt du gjort.


10. Dubbelkolla och korrläs!

När du är klar med ditt CV och innan du skickar det till en arbetsgivare är det viktigt att du läst igenom det noggrant och korrigerar eventuella stavfel eller inkorrekta uppgifter. Det ser slarvigt och oprofessionellt ut att lämna in ett CV med stavfel oavsett hur bra innehållet är. Känner du dig osäker på stavning eller annat så kan du med fördel låta någon som du litar på läsa igenom.

 

Lycka till!