Text

Läsa med funktionsnedsättning

Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd för att du ska kunna läsa din kurslitteratur. Målet är att du ska kunna studera på samma villkor som andra studenter.

Läsa med funktionsnedsättning

Alla kan inte läsa på samma sätt. Om du har en funktionsnedsättning innebär det att text som är tryckt på papper inte funkar att läsa för dig. Då behöver texten presenteras på ett annat sätt, som talad text i en talbok eller i punktskrift. Sådana böcker hittar du i databasen Legimus.
 

Vem får använda böckerna i Legimus?

Det är bara du som inte kan läsa tryckt text som får använda Legimus.
Där finns böcker som är anpassade för dig.

Vem får låna i Legimus? Länk till annan webbplats.

Boka introduktion till Legimus


För att få tillgång till böckerna i Legimus måste du först boka tid för en introduktion.

Boka introduktion till Legimus och tillgänglig läsning


Saknar du en bok i Legimus?

Du som redan har ett konto i Legimus kan beställa den obligatoriska litteraturen som hör till en kurs som du är antagen till. Åtta veckor före kursstart ska litteraturlistan till varje kurs på MDU offentliggöras.

Du måste själv kontrollera att de böcker du ska använda finns i Legimus. Om du saknar böcker beställer du dem hos biblioteket. Vi skickar sedan din beställning till MTM, som tillverkar talböcker och e-text.

Det tar lång tid att tillverka böckerna i Legimus, 6 -12 veckor. Därför bör du kontrollera litteraturlistan samma dag som den släpps.

Litteraturlistan hittar du i kursplanen

Beställ nyinläsning av en bok


Vill du veta mer om Legimus och anpassad läsning?

I bibliotekets guide om Legimus och tillgänglig läsning hittar du tips och verktyg som kan vara till hjälp för dig som läser punktskrift eller läser med stöd av talböcker. Guiden kan hjälpa dig att komma igång med att använda talböcker och talsyntes.

Universitetsbibliotekets guide om Legimus och tillgänglig läsning Länk till annan webbplats.


Vill du hitta fler verktyg eller mer stöd?

Ofta ska du också läsa andra texter än böcker. Du som är student vid eller anställd på MDU har möjlighet att ladda ner en talsyntes, Tor Talk. Talsyntes är en digital röst som läser upp text som du har på din datorskärm.

MDU ger dig även stöd när du ska skriva. Programmen Stava Rex och SpellRight ger mer avancerad stavningskontroll än den som är inbyggd i Word.

Ladda ner Tor Talk, Stava Rex och SpellRight Länk till annan webbplats.

På universitetet finns även samordnare för pedagogiskt stöd som hjälper dig med situationer i föreläsningssalen och på tentor.

Läs mer om vilka stöd och anpassningar du kan få under din studietid

 

Mer information

Har du frågor om talböcker och TorTalk, kontakta biblioteket@mdu.se