Text

Scania fördjupar samarbete med MDU

Scania fördjupar samarbetet med MDU genom att finansiera Monica Bellgrans professur i produktionsutveckling.

Scania är världsledande leverantör av transportlösningar med 50 000 medarbetare i närmare 100 länder, varav cirka 17 000 arbetar i Södertälje. Scania väljer nu att fördjupa samarbetet med MDU genom att finansiera Monica Bellgrans professur i produktionsutveckling och på så sätt förstärka området hållbar produktion.

– Hållbar produktion är ett avgörande kompetensområde för svensk tillverkande industri. Den största delen av Scanias industriella verksamhet återfinns i Sverige, främst i Södertälje. Tillgång till duktiga ingenjörer och den senaste kunskapen inom hållbar produktion är avgörande. Professor Monica Bellgran har under lång tid spelat en avgörande roll för utvecklingen inom området och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med henne nu som professor på MDU, säger Lars-Henrik Jörnving, vice president, Scania.

Scania kommer att finansiera Monica Bellgrans professur inom produktionsutveckling.

– Vi ser detta som ett viktigt steg i ett fördjupat samarbete mellan Scania och MDU med fokus på produktion och Mälardalen, säger Lars-Henrik Jörnving vidare.

 

Förstärkning av forskning och utbildning

För MDU innebär ett fördjupat samarbete med Scania en möjlighet att förstärka forskning och utbildning inom hållbar produktion och att kraftsamla ytterligare för industrins utveckling i Mälardalen.

– MDU är ett lärosäte med kraftfull samverkan mellan industri och samhälle och har stort fokus på hållbar utveckling. I det sammanhanget spelar hållbar produktion och produktionsutveckling en viktig roll för Sveriges framtida utveckling. Jag är därför mycket tacksam för att Scania stärker kunskapsområdet produktionsutveckling vid vårt lärosäte med en professur och därigenom även samverkan mellan MDU och Scania, säger Martin Hellström, rektor vid MDU.

 

Professor och ny vicerektor för innovation

Monica Bellgran kommer närmast från KTH. Hon har jobbat till och från på MDU sedan 2006 då hon började på Volvo CE:s fabrik i Eskilstuna och blev samtidigt adjungerad professor i produktionsutveckling. 1 februari blev Monica Bellgran också utsedd till vicerektor för innovation och en del av universitetsledningen på MDU.

 

Mer information och kontakt

Kontaktinformation