Text

Datum 2023-01-20
Artikeltyp Porträtt

”Det var väldigt motiverande att vinna kategorin Bästa idé och få så mycket stöd”

Porträttbild på Stavros

Stavros Vouros

Idétävlingens vinst för bästa idé gick 2022 till Stavros Vouros. Hans idé kommer inte bara bidra till ökad komfort för människor, utan också hjälpa till att sänka energiförbrukningen i våra hem.

Stavros Vouros vill integrera mer forskning in i samhället och det var det som var startskottet för hans idé. Han ville göra någonting som kan påverka världen i stort.

– ­Att vinna tävlingen och få stöd av Idélab är väldigt motiverande, säger Stavros.

Han sökte till tävlingen för att testa sin idé och han råder andra att göra samma sak. Stavros förklarar att det var väldigt utvecklande att berätta om sin idé för andra som inte är insatta i den från början. Han berättar också att skapandet av pitchen för tävlingen var en rolig och utvecklande del av upplevelsen.

Stavros idé handlar om att använda artificiell intelligens för att förbättra uppvärmning i byggnader. Ett datorprogram som använder sig av data från våra byggnaders värmesystem. Programmet lär sig hur byggnaden beter sig och kan förutsäga vad som kommer att hända innan det händer. Det kan sedan användas för att styra byggnadens värmesystem och säkerställa att rätt mängd värme fördelas över byggnadens ytor. Det här ökar komforten för människorna som bor i byggnaden som får en lagom temperatur i sitt hem. Men viktigast av allt är den positiva effekten det har på energiförbrukningen.

– ­Jag sökte till tävlingen för att testa min idé och är väldigt exalterad och glad över den extra push som jag nu har fått, säger Stavros.

Han kommer fortsätta arbetet med sin idé och han kan se användningen av den utvecklas i framtiden. Som vinnare av Bästa idé i Idélabs Idétävling tog Stavros Vouros emot förstudiemedel från Almi Mälardalen på 40 000 kronor. Han fick även 10 000 kronor i prispengar av Brita och Otto Larssons minnesfond samt presentkort från Profeel.

 

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer