Text

Datum 2022-11-17
Artikeltyp Aktuellt

Peter Backeman kan bli bäst i Sverige på att presentera sin forskning

Kollagebild på deltagarna i till finalen av Forskar Grand Prix

Vem gör den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentation av sin forskning – på bara fyra minuter? Den 1 december, klockan 13.00-14.30, är det dags för riksfinalen i Forskar Grand Prix. Peter Backeman tävlar för MDU.

Peter Backeman, postdoktor i innovation är en av finalisterna i Forskar Grand Prix, som avgörs den 1 december på Nalen i Stockholm. Med livsmottot "Jag älskar att lära mig nya saker" passar förstås forskaryrket honom bra. Peter är med i Forskar Grand Prix för att han älskar att dela med sig av kunskap.

- Att få ta komplicerade saker och berätta dem på ett begripligt sätt är både en kul och klurig utmaning. När jag läste att man i Forskar Grand Prix måste göra det på bara fyra minuter så blev jag direkt sugen på att se hur bra det kunde gå, säger han.

Forskar inom matematisk analys

Peter Backeman forskar inom formell verifiering, det vill säga en matematisk analys, på olika typer av system för att kunna bevisa att system gör det som de ska i kritiska situationer.

Varför är din forskning viktig?
För varje år som går blir vi mer beroende av datorer och att deras program gör vad de ska. Hela tiden hör jag nya exempel på hur saker slutar fungera som man förut alltid kunde lita på, som exempelvis bildörrar som inte låses upp eller taklampor som kräver wifi-uppkoppling. Med min forskning går det att göra dessa system mer pålitliga och garantera att de fungerar.

Hur ser du på dina chanser att vinna
Forskar Grand Prix?

Under mina förberedelser såg jag klipp från tidigare finaler och ser att konkurrensen alltid är stenhård. Jag siktar på att vara en värdig representant för MDU och att lyckas föra fram mitt budskap till så många i publiken som möjligt, och så får vi se hur det går!

Om Forskar Grand Prix

I Forskar Grand Prix tävlar forskare om vem som är bäst på att presentera sin forskning på bara fyra minuter. Publiken röstar fram årets vinnare. Publikens röster vägs sedan samman med omdömen från en expertjury, där Amina Manzoor, medicinreporter på Expressen, Karin Adelsköld , komiker och programledare och Matti Sallberg, professor på Karolinska Institutet ingår.

Forskar Grand Prix anordnas av Formas, Forte, Vetenskapsrådet, Vinnova och Vetenskap & Allmänhet .

Följ finalen av Forskar Grand Prix

Se Peter Backeman och de fem andra finalisterna den 1 december kl 13:00 - 14:30 på Nalen i Stockholm – eller online. Fritt inträde men anmälan krävs, först till kvarn!

Läs mer och anmäl dig på forskargrandprix.se

Kontaktinformation