Projektet Smart Factory gör det möjligt att bygga virtuella smarta fabriker
MDU, MITC (Mälardalen Industrial Technology Center) och Stellar Capacity lanserar ett samarbetsprojekt, Smart Factory in Omniverse, som kommer att göra det möjligt för universitetsstudenter och produktionsteknikledare från Volvo Construction Equipment att bygga en virtuell smart fabrik och använda den gemensamt för utbildning och utveckling.
Projektet ska nyttja MITC:s expertis och tekniska utrustning, såsom VR/AR-teknologier och uppkopplade produktionssystem, tillsammans med kompetensen och kreativiteten hos studenter, produktionsproffs och kollegor för att skapa den virtuella smarta fabriken.
Projektledarna är Catarina Bojesson (MDU) och Erik Andersen (MITC). Expertstöd kommer att ges av Stellar Capacity på området lärande och träning kopplat till ledarskap och digitalisering. Den beräknade projekttiden är 6 månader med start i september 2022. Projektet finansieras av Volvo Preferred Partnership-fonden och är det första finansierade projektet i etableringen av både en virtuell och fysisk smart fabrik.
– Vi är glada över att kunna tillhandahålla en plats och ett utrymme på MITC där de bästa MDU-studenterna från olika utbildningsprogram kan samarbeta för att bygga något som överträffar deras individuella insatser. Initiativet kommer att fånga upp och effektivisera studentprojekten i kurserna och skapa synergier med tillämpade teknikprojekt på MITC, säger Anna Bird, VD för MITC.
Ger kreativa möjligheter
Projektet Smart Factory in Omniverse syftar till att revolutionera hur studenter och branschledare tränar, skapar och arbetar tillsammans som team, vilket ger kreativa möjligheter och effektivitet till akademi och företag. Det ska bli en plattform där yrkesverksamma ledare kan identifiera utmaningar i produktionsprocesser och lösa dessa med hjälp av studenters tekniska och digitala kompetens.
– Att kombinera fysiska och virtuella världar ger oss större flexibilitet när det gäller att anpassa och utveckla tillverkningsprocesser. I den digitala sfären kan vi testa innovationer som är för komplexa eller kostsamma för att testa direkt i verksamheten. Vårt beslutsfattande förbättras när vi kan använda virtuella gränssnitt för att övervaka den fysiska världen i realtid, köra simuleringar och göra bättre prognoser. Att utbilda ledare som kan leda och optimera virtuella smarta fabriker är nyckeln till industrins framtid, säger Claudia Olsson, VD Stellar Capacity.
Kontaktinformation