Text

Datum 2021-01-29
Artikeltyp Aktuellt

Hur styr du tekniken i ditt hem?

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Vill du starta kaffebryggaren klockan 07.00 med ett klick på mobilen? Eller hissa upp rullgardinerna med ett röstkommando? Nu finns det nästan inte några begränsningar för vad tekniken kan göra för dig.

Vill du prata, gestikulera eller få en kaffe bara genom att sända en tanke till kaffemaskinen? Alternativen blir fler och fler. Kanske sätt att interagera med smart teknik mer och mer kan baseras på individens önskemål eller personlighet?

Det blir allt vanligare att digital teknik hjälper oss med saker i vardagen och i våra hem. Många företag jobbar med att skapa smartare hem för oss att bo i. Du kan till och med prata med din säng och få den att ändra form till en soffa eller en förvaringsmöbel.

− För ett par år sedan fick Ori, en startup spunnen från universitetet MIT, uppmärksamhet för sina möbler som är som transformers. De kan anta olika skepnader utifrån ditt behov. Ett exempel är en säng som med ett knapptryck eller med ett röstkommando blir till en smart högtalare, lyfter från golvet och göms under taket, säger Donal Freeney, interaktionsdesigner och lärare på programmet för interaktionsdesign.

Ikea samarbetar med Ori och har visat fram en robotbaserad möbel vid namn Rognan. Möbeln är gjord för att passa in i alla smarta hem. Du kan både styra den med knapptryck och röstkommando för att få den att ändras från att vara en säng, soffa eller en förvaringsmöbel. Detta är bara ett av många, många exempel på produktutveckling inom smarta hem.

− När digital teknik nu finns i så många produkter som vi använder dagligen, är det av stor betydelse att i produktutvecklingen fokusera på hur människor och teknik ska mötas. Hur kan det bli enkelt för oss att använda tekniken? Hur vill vi interagera med digital teknik? Vilka produkter och i vilka sammanhang vill vi styra och ge kommando genom digital teknik? Vi diskuterar då begrepp som användarupplevelser, användarcentrerade metoder och inkluderande interaktionssätt, säger Donal Freeney.

Efter vårt nya program i interaktionsdesign kan du formge lösningar för exempelvis smarta hem. Din kompetens kommer vara efterfrågad inom fler områden än vi idag kan föreställa oss.

 

Interaktionsdesign

Som student vid programmet interaktionsdesign lär du dig att designa gränssnitt mellan människa och teknik, där användarperspektivet står i fokus.

Läs mer