Text

Datum 2020-06-11
Artikeltyp Aktuellt

”Jag ville bli kreatör och jobba med samhällsnytta och värde”

Miran Abdullah.

Miran Abdullah.

Att starta företag har alltid varit Miran Abdullahs passion. Han ser sig själv som en startuper i grunden och är inte rädd för att satsa på sina idéer. Det var under hans tid på Idélab som han grundade företaget Greativ och nu har han och hans kollegor lanserat plattformen Juristi.

– Det är superkul! Man har alltid velat det här. Det är kul att våra kunder och användare har nytta av det här, säger Miran som ser fram emot att fortsätta utveckla produkten med sitt team.

När Miran kom till Idélab hade han precis påbörjat sina studier på innovationsprogrammet. Redan då visste han vilken väg han ville ta för att förverkliga sina entreprenörsvisioner.

– Jag ville bli kreatör och jobba med samhällsnytta och värde. Därför visste jag redan från början att jag skulle hänga mycket på Idélab, säger Miran.

Hjälp och råd från Idélab

Miran hade redan tankar om att starta företag, men för att få rätt hjälp och stöd besökte han Idélab. Det var inte första idéen som blev fullträff, utan Miran hann testa ett par idéer hos Idélab innan han tillsammans med några kollegor startade Greativ. Nu har företaget lanserat Juristi - en plattform som kopplar samman konsumenter med rätt juridisk hjälp. Miran fick idén när en av hans vänner bad honom om hjälp med att hitta en jurist. Efter genomgående research hade han svårt att hitta det han sökte och upptäckte att det fanns ett hål på marknaden som Juristi kunde fylla. Tillsammans med affärsutvecklare på Idélab kunde Miran och hans kollegor finslipa idén.

– Idélab har varit en stor hjälp genom hela processen och har funnits där för mig. Det kändes som en familj där man alltid var välkommen, säger Miran som samtidigt lyfter fram den värdefulla hjälpen som Idélab erbjuder inom processen av idéutveckling och att starta företag.

Viktigt stöd för blivande företagare

Under tiden på Idélab deltog Miran i Elit-programmet som är ett acceleratorprogram för dem som är långt framme i processen med att starta företag. Programmet innehåller bland annat specialiserade föreläsningar, kurser och workshops som rustar deltagarna med rätt verktyg och kunskap för att starta upp och driva företag.

– På Idélab fick jag stöd i allt som en nybliven företagare har behov av. Allt från affärsplan till kontakter inom näringslivet, som har varit en av de viktigaste sakerna, säger Miran. Till exempel är det tack vare Idélab som han och teamet fick en plats på coworking-platsen Valvet i Eskilstuna, där de nu sitter och jobbar vidare på sitt företag.

Utmaningar som blev möjligheter

Vägen har inte varit spikrak för Miran utan han har även stött på hinder på vägen mot att starta företag. Även här har affärsutvecklarna på Idélab varit ett stöd och hjälpt honom genom utmaningarna. Framförallt uppskattar han hjälpen med kvalitetssäkring.

– Det har vi gjort tillsammans och det har varit en stor hjälp. Sånt är svårt att göra när man är ny.

Det Miran har uppskattat mest med tiden på Idélab är utvecklingen både av företaget och sig själv, samt alla personer som han har fått träffa. Några av kollegorna i Greativ träffade han på Idélab.

Nu ser Miran fram emot att få utveckla Juristi och sitt företag vidare, och för framtida företagare har han några tips som kan hjälpa på vägen.

– Kontakta Idélab. Gör alltid din research och ställ mycket frågor till dem som redan har gjort resan. Ge hundra procent i den förutsättningen du befinner dig i!

Om Idélab:

Idélab är MDH:s inkubator där man som student, forskare eller anställd på MDH kan få hjälp med att utveckla sina idéer och starta företag.
Elit-programmet är Idélabs acceleratorprogram.


Artikel som PDF Pdf, 481.5 kB.


Tillbaka till Idélab.

Idélab

Idélab erbjuder studenter, forskare och övriga anställda vid MDU rådgivning inom ide- och affärsutveckling samt personlig utveckling – helt kostnadsfritt.

Läs mer