Text

Datum 2019-11-22
Artikeltyp Aktuellt

”Teknik är bra för välfärden”

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Christine Gustafsson, legitimerad sjuksköterska och docent vid MDH.

Christine Gustafsson, legitimerad sjuksköterska och docent vid MDH. Foto: MälarFoto, Birgitta Johansson

– Det finns en föreställning om att äldre inte vill ha teknik. Vår forskning på Mälardalens högskola visar att det inte stämmer, skriver vår docent Christine Gustafsson i en debattartikel i Eskilstuna Kuriren Länk till annan webbplats..

Genom att intervjua äldre personer och närstående till personer med hemtjänst har forskarna sett att mängden kunskap om teknikens möjligheter påverkar inställningen till teknik inom välfärden. Mer kunskap ger en mer positiv inställning.

I debattartikeln, som är samförfattad med Annika Skogsberg, SPF Seniorerna i Eskilstuna, påpekar Christine Gustafsson att teknik inom välfärden är en direkt nödvändighet för att klara den förväntade personalbristen inom vården. Hon hänvisar till en rapport från Sveriges kommuner och landsting som spår att det fram till år 2026 kommer finnas ett behov av 350 000 nya medarbetare inom vård och omsorg.

En del av lösningen stavas välfärdsteknik, som förväntas ersätta personal i de moment där äldre helst vill klara sig själva, som exempelvis vid toalettbesök och dusch. Personalen kan då fokusera sin tid till andra situationer där de verkligen behövs.

Mer kunskap viktigt

Att öka kunskapen hos individen är viktigt för att kunna ha inflytande på vilken välfärdsteknik som utvecklas, skriver debattörerna. Saknar individen kunskap om tekniken och dess möjligheter är det svårt att kunna påverka den politiska debatten, och i längden vilken teknik som finns i våra hem.

Christine Gustafsson och Annika Skogsberg har därför en uppmaning:

− Fortsätt vara nyfiken på tekniken.

Läs hela debattartikeln på Eskilstuna-Kuriren Länk till annan webbplats. (endast prenumeranter)

Kontaktinformation