Text

Datum 2019-07-19
Artikeltyp Aktuellt

NASA värvar från MDH

Denna artikel skrevs innan vårt officiella namnbyte den 1 januari 2022 från Mälardalens högskola (MDH) till Mälardalens universitet (MDU).

Efter sju år vid MDH har det blivit dags för Irfan Sljivo, doktor i datavetenskap, att forska vidare inom området säkerhetskritiska system, men på en annan kontinent. Under sommaren börjar han sin nya tjänst på NASA:s Ames forskningscenter i Silicon Valley, Kalifornien, USA.

– Jag är väldigt taggad! Om man jobbar med säkerhetskritiska system och vill vara en del av den mest komplexa och avancerade forskningen inom området – då är NASA helt rätt ställe, säger Irfan Sljivo.

Under sin tid på MDH har Irfan Sljivo forskat inom området säkerhetskritiska system, det vill säga datorsystem som kan orsaka stor skada på människor eller omgivningen om de inte fungerar som de ska. Dessa system finns i bland annat fordon, flygplan och rymdfarkoster. På NASA kommer han att vara involverad i flera projekt inom området.

– Jag kommer främst att jobba med säkerhetskritiska autonoma system i flygplan och rymdfarkoster. Forskargruppen jag tillhör jobbar med att vidareutveckla verktyg och tekniker som på ett effektivt sätt ska kunna säkerställa att systemet är tillräckligt säkert för att användas i produkter, som kommer ut på marknaden, säger Irfan Sljivo.

Han ser fram emot att få vara med hela vägen, från utvecklingen av verktyg och tekniker till tillämpningen av dem i nya produkter.

– Som forskare inom akademin utvecklar man verktyg och tekniker som andra kan implementera vid framtagandet av en produkt. Men nu kommer jag även att få vara med vid implementeringen och se slutprodukten, säger Irfan Sljivo.

MDH-tiden viktig

Första gången Irfan Sljivo kom i kontakt med MDH var i samband med sin masterutbildning i programvaruteknik och artificiell intelligens (AI), som han läste på universitetet i Sarajevo, Bosnien. Under masterutbildningen läste han en termin vid MDH och efter examen återvände han till MDH som doktorand, men bytte fokusområde till säkerhetskritiska system.

– Jag började som doktorand i projektet SYNOPSIS vid MDH år 2012. Det var ett av MDH:s första stora projekt inom forskningsområdet säkerhet inom inbyggda system. I princip allt jag kan om säkerhet inom inbyggda system har jag lärt mig på MDH och genom projektet SYNOPSIS. Min tid på MDH har verkligen varit avgörande för jobbet på NASA, säger Irfan Sljivo.

Även om han är redo för NASA så kommer MDH alltid att vara speciellt för honom. Och det finns en sak som han kommer att sakna.

– Människorna. Alla hjälper varandra och det skapar en fantastisk sammanhållning, säger Irfan Sljivo.