Text

Masterprogrammet i cybersäkerhet

Utbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 120 hp

Tid2 år heltid

StudieortEskilstuna

Vill du bli den som stärker företag och organisationers förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot? Masterprogrammet i cybersäkerhet ger dig kunskap att förstå digitalt skydd och hantera cyberangrepp.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

120 hp

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Studietakt

heltid

Studieort

Eskilstuna

Start

2024-09-02

Längd

2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Engelska

Anmälningskod

MDU-44905

Urval

Antal högskolepoäng

Särskild behörighet

Examen på grundnivå om minst 180 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng inom datateknik och-/eller datavetenskap inklusive minst 15 högskolepoäng inom programmering, samt minst 22,5 högskolepoäng matematik/tillämpad matematik. Dessutom krävs Engelska B eller Engelska 6. I de fall programmet går att söka som senare del gäller att den sökande måste uppfylla de särskilda behörighetskrav som gällde för programmets första termin samt ha läst motsvarande programmets tidigare terminer.

Ansök till hösttermin 2024, Eskilstuna

Ansök till programmet

Om masterprogrammet i cybersäkerhet

Ökad digitalisering och teknikutveckling gör samhället mer sårbart och hoten från cyberangrepp ökar. Inom masterprogrammet i cybersäkerhet får du omfattande kunskaper i cybersäkerhet med särskilt fokus på säkerhet för produkter och industriella system. Här rustas du för att kunna bedöma säkerhetsproblem och utforma åtgärder för att säkerställa skyddet av viktiga system och information.

Genom en kombination av strategisk förståelse och praktiska färdigheter lär du dig hantera cybersäkerhetsfrågor i en tid där nästan allting är digitalt uppkopplat. Du får också kunskaper i att skydda digitala resurser, lär dig känna igen cyberhot och utarbeta försvarsstrategier för allt från nystartade företag till större företag och organisationer.

Programmet kombinerar teoretisk kunskap med praktisk tillämpning, vilket förbereder dig för att kunna översätta cybersäkerhetskoncept till lösningar som fungerar i praktiken. Denna metod uppmuntrar till innovativt tänkande och förbereder dig för att leda positiv förändring och möta digitala utmaningar.

Du ges möjlighet till en utbytesperiod vid ett av våra många partneruniversitet eller en praktikplats på ett företag, vilket gör att du själv kan forma din utbildning och ytterligare stärka dina karriärmöjligheter.

All undervisning är på engelska.

Jobb och framtid

Att studera cybersäkerhet på avancerad nivå öppnar dörren till en bred arbetsmarknad med karriärvägar inom en rad olika branscher och sektorer. Arbetsmarknaden för denna expertis ses som god och finns även på en internationell arbetsmarknad.

Din framtida roll kan till exempel vara cybersäkerhetschef, informationssäkerhetskonsult eller cybersäkerhetsanalytiker. Dina framtida arbetsgivare kan vara allt från små- och medelstora företag till multinationella bolag eller en statlig organisation.

Masterprogrammet i cybersäkerhet förbereder dig även för en forskarkarriär. Forskarutbildning på MDU

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

    Kurser inom programmet

    Datavetenskap:

    • Grundläggande cybersäkerhet, 7,5 hp
    • Forskningsmetodik i datavetenskap, 7,5 hp
    • Industriell cybersäkerhet, 7,5 hp
    • Nätverkssäkerhet, 7,5 hp
    • Cybersäkerhetshantering, 7,5 hp
    • Samspelet funktions-/cybersäkerhet, 7,5 hp

    Valbara kurser

    • Datakommunikation i nätverk 1,7,5 hp
    • Utveckling av webbapplikationer, 7,5 hp

    Matematik/tillämpad matematik:

    • Valbar kurs inom matematik på lägst nivå G1F, 7,5 hp

    Datavetenskap:

    • Webbsäkerhet, 7,5 hp
    • Angrepp & försvar, 7,5 hp
    • AI-cybersäkerhet7,5 hp
    • Examensarbete för masterexamen i datavetenskap med inriktning mot cybersäkerhet, 30 hp

    Andra ämnen:

    • Regelverk och IT-lagstiftning, 7,5 hp

    "Vi behöver massvis med utbildning inom cybersäkerhet"

    ”Det finns ett skriande behov av mer kunskap och kompetens inom cybersäkerhet. Vi behöver inte bara mer utbildning, vi behöver massvis med det”, säger Anne-Marie Eklund Löwinder en av Sveriges ledande experter.

    Läs mer

    Eriks jobb är att göra intrång i datasystem

    Erik Mickols jobbar som etisk hackare på RISE. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att göra intrång i datorsystem i syfte att hitta brister som ägaren av systemet kan åtgärda.

    Läs mer

    Kontakta oss

    Chatta med oss

    Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

    Shahid Raza

    Svarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.

    Telefonnummer 021-54 01 937 E-postadress shahid.raza@mdu.se