Masterprogram kammarmusik
fiber_manual_recordUtbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 120 hp
access_timeTid2 år heltid
location_onStudieortVästerås
Du undervisas av flera av landets främsta musiker och pedagoger som samtliga har stor nationell och internationell erfarenhet samt ett brett kontaktnät inom sitt område.
Välj ort
Välj utbildningstillfälle
Högskolepoäng
120 hp
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Studietakt
heltid
Studieort
Västerås
Start
2024-09-02
Längd
2 år
Undervisningsform
Normal
Undervisningsspråk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Anmälningskod
MDU-41920
Urval
Antagningsprov
Särskild behörighet
Konstnärlig kandidatexamen i musik eller motsvarande samt godkända antagningsprov. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska A eller motsvarande.
Konstnärlig masterexamen
Ansök till hösttermin 2024, Västerås
Om masterprogrammet i kammarmusik
Utbildningen ställer höga krav på självständighet, förmågan att planera och att hålla deadlines. Du kopplar ihop olika delmoment i kombination med konstnärliga framföranden för att säkra progressionen såväl gällande instrumentalteknik, musikaliskt uttryck och ensemblespel som inom konstnärlig forskning, konstnärligt och akademiskt skrivande, entreprenörskap, arbetslivsorientering, juridik/avtal och jämställdhet.
Lärare med internationell erfarenhet
Under din utbildning undervisas du av lärare och gästande föreläsare som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv.
Ett femtiotal föreställningar varje år
Musik- och operahögskolan producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår, där du ges många möjligheter att öva dig i att sjunga inför publik på olika scener, i olika instrument-konstellationer och med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Några exempel är Västmanlands teater med 400 platser och orkesterdike, Västerås konserthus med 912 platser och en akustik på toppnivå, Rikssalen på Västerås slott och Västerås domkyrka med 1100 platser.
Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott
Musik- och operahögskolans lokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för musik och har generösa öppettider.
Innehåll
Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik, 120 hp, omfattar totalt två års heltidsstudier på avancerad nivå.
År 1
- Kammarmusik 1, 27 hp
- Huvudinstrument 1 (kammarmusik), 20 hp
- Examensarbete kammarmusik, 30 hp (varav 11 hp år 1)
- Den yrkesverksamma musikern 1, 2 hp
År 2
- Kammarmusik 2, 25,5 hp
- Huvudinstrument 2 (kammarmusik), 10 hp
- Examensarbete kammarmusik, 30 hp (varav 19 hp år 2)
- Den yrkesverksamma musikern 2, 5,5 hp
Val inom programmet
För student antagen till Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik gäller obligatoriska studier enligt utbildningsplanen och programschemat. För att bli antagen till kurser inom program krävs att du uppfyller den särskilda behörigheten som föreskrivs. Den särskilda behörigheten framgår av respektive kursplan.
Examen
Utbildningsprogrammet är upplagt så att studierna ska leda fram till:
- Konstnärlig masterexamen i Kammarmusik (Degree of Master of Fine Arts (120 credits) in Chamber Music)
Om du som student väljer att inte slutföra en viss kurs, kan de val du gör påverka möjligheterna att uppfylla examensfordringarna. För mer information om examina och examensfordringar hänvisas till den lokala examensordningen som finns publicerad på universitetets webbplats.
Antagningsprov
Jobb och framtid
Som instrumentalist kommer du ha ett kreativt och varierat yrke i ensembler, inom orkestrar, på operahus eller som frilansande musiker.
Programinnehåll
Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.
Kontakta oss
Svarar på frågor om förkunskap, behörighet och ansökningsprocessen.
phoneTelefonnummer 021-10 31 29 mailE-postadress lena.hellstrom-farnlof@mdu.seSvarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.
phoneTelefonnummer 021-10 14 26 mailE-postadress staffan.sandstrom@mdu.se