Text

Masterprogram kammarmusik

Utbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 120 hp

Tid2 år heltid

StudieortVästerås

Du undervisas av flera av landets främsta musiker och pedagoger som samtliga har stor nationell och internationell erfarenhet samt ett brett kontaktnät inom sitt område.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

120 hp

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2024-09-02

Längd

2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-41920

Urval

Antagningsprov

Särskild behörighet

Konstnärlig kandidatexamen i musik eller motsvarande samt godkända antagningsprov. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska A eller motsvarande.

Konstnärlig masterexamen

Ansök till hösttermin 2024, Västerås

Ansök till programmet

Om masterprogrammet i kammarmusik

Utbildningen ställer höga krav på självständighet, förmågan att planera och att hålla deadlines. Du kopplar ihop olika delmoment i kombination med konstnärliga framföranden för att säkra progressionen såväl gällande instrumentalteknik, musikaliskt uttryck och ensemblespel som inom konstnärlig forskning, konstnärligt och akademiskt skrivande, entreprenörskap, arbetslivsorientering, juridik/avtal och jämställdhet.

Lärare med internationell erfarenhet

Under din utbildning undervisas du av lärare och gästande föreläsare som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv.

Ett femtiotal föreställningar varje år

Musik- och operahögskolan producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår, där du ges många möjligheter att öva dig i att sjunga inför publik på olika scener, i olika instrument-konstellationer och med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Några exempel är Västmanlands teater med 400 platser och orkesterdike, Västerås konserthus med 912 platser och en akustik på toppnivå, Rikssalen på Västerås slott och Västerås domkyrka med 1100 platser.

Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Musik- och operahögskolans lokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för musik och har generösa öppettider.

Innehåll

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik, 120 hp, omfattar totalt två års heltidsstudier på avancerad nivå.

År 1

  • Kammarmusik 1, 27 hp
  • Huvudinstrument 1 (kammarmusik), 20 hp
  • Examensarbete kammarmusik, 30 hp (varav 11 hp år 1)
  • Den yrkesverksamma musikern 1, 2 hp

År 2

  • Kammarmusik 2, 25,5 hp
  • Huvudinstrument 2 (kammarmusik), 10 hp
  • Examensarbete kammarmusik, 30 hp (varav 19 hp år 2)
  • Den yrkesverksamma musikern 2, 5,5 hp

Val inom programmet

För student antagen till Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik gäller obligatoriska studier enligt utbildningsplanen och programschemat. För att bli antagen till kurser inom program krävs att du uppfyller den särskilda behörigheten som föreskrivs. Den särskilda behörigheten framgår av respektive kursplan.

Examen

Utbildningsprogrammet är upplagt så att studierna ska leda fram till:

  • Konstnärlig masterexamen i Kammarmusik (Degree of Master of Fine Arts (120 credits) in Chamber Music)

Om du som student väljer att inte slutföra en viss kurs, kan de val du gör påverka möjligheterna att uppfylla examensfordringarna. För mer information om examina och examensfordringar hänvisas till den lokala examensordningen som finns publicerad på universitetets webbplats.

Antagningsprov

Antagning och urval sker genom antagningsprov.

Jobb och framtid

Som instrumentalist kommer du ha ett kreativt och varierat yrke i ensembler, inom orkestrar, på operahus eller som frilansande musiker.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.