Text

Utbildning inom klassisk musik och opera

Vi utbildar dig inom klassisk musik och opera. Du undervisas av flera av landets främsta musiker och pedagoger som samtliga har stor nationell och internationell erfarenhet samt ett brett kontaktnät inom sitt område. Tillsammans jobbar vi för att du ska nå din fulla potential som instrumentalist och sångare.

Sen anmälan

Du har fortfarande möjlighet att anmäla dig till höstterminen 2024. Läs mer och anmäl dig via programens sidor nedan.

Våra utbildningar

Kandidatprogram kammarmusik

Kammarmusikprogrammet ger dig som instrumentalist eller sångare möjlighet att utvecklas så att du når din fulla potential - både inom kammarmusik och som solist.

Läs mer

Huvudinstrument

Huvudinstrument, fortsättningskurs riktar sig till dig som redan är utbildad musiker eller lärare på hög nivå.

Läs mer

Masterprogram kammarmusik

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik är en tvåårig helfartsutbildning som vänder sig till dig som vill bli en mästare i blås, stråk, sång eller piano.

Läs mer

Masterprogram kammaropera

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammaropera är en tvåårig helfartsutbildning som vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång.

Läs mer

Kammarmusik

Kammarmusikprogrammet erbjuder dig individuell undervisning inom huvudinstrument och instudering, samt undervisning i kammarmusik, gemensamma lektioner, musikteori, musikhistoria, rytmik och rörelse, föreläsningar och masterclasses av gästande musiker och föreläsare. Under utbildningen har du tillgång till övningsrum med generösa öppettider.

Utbildningen ges med fyra inriktningar och leder till en konstnärlig kandidatexamen/Degree of Bachelor of Fine Arts.

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammarmusik leder till en konstnärlig masterexamen.

Kammaropera

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammaropera är en utbildning med en holistisk syn på vad en operasångare behöver i sitt kommande yrkesliv. Det innebär att du förutom sångundervisning, instudering och scenisk träning på högsta nivå även får med dig andra värdefulla verktyg som kommer att hjälpa dig att forma ditt musicerande och din artistiska identitet.

Utöver sång erbjuds lektioner i ensemblesång, romansinterpretation, rollinstudering, fäktning, stage fighting, dans, tallektioner, operaimprovisation, språk och mycket annat.

Utbildningen leder till en konstnärlig masterexamen.

Kurs - Huvudinstrument fortsättning

Inriktning musik

Huvudinstrument, fortsättningskurs riktar sig till dig som redan är utbildad musiker eller lärare på hög nivå. Här ges du chansen att tillsammans med din huvudlärare lägga upp dina lektioner på ett flexibelt sätt som passar din vardag, och där du också ges maximala möjligheter att utvecklas inom ditt huvudinstrument. Kursen innehåller individuell undervisning med huvudlärare med kvoten 14 timmars undervisning per termin, instudering med någon av högskolans pianister, gemensam lektion samt möjlighet till konserter. Du läser kursen en termin i taget och kan sammanlagt läsa upp till åtta terminer.

Inriktning sång

Denna halvfartsutbildning vänder sig till dig som sångare som redan har en konstnärlig kandidatutbildning men vill fortsätta att höja din högsta nivå. Du får bland annat sånglektioner, gemensam lektion, instudering och medverka på konserter. Du samläser vissa delar med de andra sångarna på kammarmusikprogrammet och kammaroperautbildningen när det till exempel är masterclasses, romansseminarier, ensembler.

Lärare med internationell erfarenhet från de största scenerna

Lärarna har lång och internationell erfarenhet både som musiker och pedagoger, samt ett stort kontaktnät inom branschen. Vi samverkar med bland andra Västmanlandsmusiken, Västmanlands teater, musikverksamheten i Eskilstuna pastorat, musikverksamheten i Stockholms domkyrkoförsamling och musikverksamheten i Västerås domkyrka.

Med ett femtiotal konserter och operaframträdanden varje år ges du optimala förutsättningar att lära dig uppträda inför publik.

Specialanpassade lokaler på Västerås slott

Undervisningen sker i anrik miljö på Västerås slott där du har fri tillgång till akustiskt specialanpassade övnings- och undervisningsrum dygnet runt. Slottet ligger på promenadavstånd till konserthus, teater, centralstation och centrum.

Konsertverksamhet

Musik- och operahögskolan har en stor konsertverksamhet där studenter ges många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, på Västerås konserthus och i Västerås domkyrka.

Fribiljetter och förmåner

Som student vid någon av våra utbildningar har du möjlighet att gå gratis på generalrepetitioner och konserter genom våra samarbeten med musikinstitutioner. Några exempel ser du nedan.

Stipendier

Kungliga Musikaliska akademien (KMA) förvaltar ett stort antal stipendiefonder avsedda att främja unga musikstuderandes utbildning. Stipendierna kan även ges som stöd för instrument- och notinköp.

Bedömningen av sökande görs av respektive högskola på sätt som fastställts lokalt. Information om den enskilda högskolans bedömningspolicy kan erhållas på respektive högskolas kansli. Stipendiet kan tilldelas studenter vid respektive högskolas samtliga befintliga program och studieinriktningar.

Stipendier Kungliga Musikaliska Akademien Länk till annan webbplats.

Läs mer

  • Datum
  • Artikeltyp

om
  • Datum
  • Artikeltyp

om
  • Datum
  • Artikeltyp

om

Konserter

Musik- och operahögskolan har en stor konsertverksamhet där studenter ges många tillfällen att framträda inför publik. Konserterna hålls på olika scener exempelvis i Rikssalen på Västerås Slott, på Västerås konserthus och i Västerås domkyrka.

Läs mer

Högsta betyg av internationella röster

Kammaroperastudenterna vid Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet undervisas av personer på hög nivå inom sångarvärlden.

Birgitta Svendén är en av lärarna som hållit masterclasses vid MDU. Hon är tidigare rektor för Operahögskolan i Stockholm och tidigare VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm. Birgitta Svendén har haft en karriär på scener som Metropolitan, La Scala, Bayretuh med flera. Hon är även hedersdoktor vid MDU. Även Liz Upchurch har undervisat vid MDU. Hon är verksam som pianist och vocal coach vid Toronto-operan, ett av världens ledande operahus. Hon är efterfrågad som vocal coach i Europa och Nordamerika.

Kammaroperastudenter med Birgitta Svendén

Birgitta Svendén, före detta VD och konstnärlig chef för Kungliga Operan i Stockholm:

"Jag blev mycket imponerad av kammaroperastudenterna. Deras sångteknik stod på en sådan hög och bra nivå att vi kunde utforska olika musikaliska ideer och finslipa det musikaliska uttrycket både genom texten och färgpaletten i röstklang.

Jag känner sedan tidigare deras lärare Lena Hellström - Fämlöf som jag betraktar som en av de bästa pedagoger vi har i landet, vilket den här gruppen verkligen vi­sade prov på då alla sjöng med friska naturliga röster som snabbt kunde omsätta det jag föreslog. Jag lämnade skolan med en härlig känsla av energi och tillförsikt om att det kom­mer nya svenska stjärnskott även i framtiden och att Musik- och operahögskolan, Mälardalens universitet har rätt förutsättningar att ta tillvara på dessa talanger."

Kammaroperastudenter med gästlärare.

Liz Upchurch, pianist och vocal coach vid Toronto opera:

This select group of gifted young opera singers have clearly benefited from a very high level of training being offered to them at this programme. These singers have had the privilege of working with a world class singing teacher, Lena Hellstrom Farnlof, in a creative, nurturing environment where artistry and vocal training are at the highest level.

This type of training gives singers the necessary tools to enter the professional world of singing.

This group of singers are now poised to enter the professional world of singing as a result of the first class training they have been given.

Kontakt