Text

Masterprogram kammaropera

Utbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 120 hp

Tid2 år heltid

StudieortVästerås

Konstnärligt masterprogram i västerländsk konstmusik och opera - inriktning kammaropera är en tvåårig helfartsutbildning. Den vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

120 hp

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2024-09-02

Längd

2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-41921

Urval

Antagningsprov

Särskild behörighet

Konstnärlig kandidatexamen inom musik eller opera eller motsvarande samt godkända antagningsprov. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska A eller motsvarande.

Konstnärlig masterexamen

Ansök till hösttermin 2024, Västerås

Ansök till programmet

Om master­programmet i kammaropera

För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bra bit på väg i din sångliga utveckling och att du har ett brett kunnande inom området samt insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete.

Det konstnärliga masterprogrammet i kammaropera är en utbildning med en holistisk syn på vad en operasångare behöver i sitt kommande yrkesliv. Det innebär att du förutom sångundervisning, instudering och scenisk träning på högsta nivå även får med dig andra värdefulla verktyg som kommer att hjälpa dig att forma ditt musicerande och din artistiska identitet.

Utöver sång erbjuds lektioner i ensemblesång, romansinterpretation, rollinstudering, fäktning, stage fighting, dans, tallektioner, operaimprovisation, språk och mycket annat.

Du får även inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd. Allt för att förbereda dig inför ditt kommande yrkesliv som professionell operasångare.

Lärare med internationell erfarenhet

Under din utbildning undervisas du av lärare och gästande föreläsare som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv. Individuella sånglektioner varvas med gemensamma varje vecka. Du får lära dig att använda din röst och din kropp för att gestalta olika karaktärer, förmedla känslor, tankar och dramatiska händelser.

Ett femtiotal föreställningar varje år

Musik- och operahögskolan producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår, där du ges många möjligheter att öva dig i att sjunga inför publik på olika scener, i olika instrument-konstellationer och med repertoar från olika stilepoker och språkgrupper. Några exempel är Västmanlands teater med 400 platser och orkesterdike, Västerås konserthus med 912 plaster och en akustik på toppnivå, Rikssalen på Västerås slott och Västerås domkyrka med 1100 platser.

Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Musik- och operahögskolans lokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för sång och musik och generösa öppettider.

Antagningsprov

Antagning och urval till Konstnärligt masterprogram i västerländsk kammarmusik- och opera - inriktning kammaropera sker genom antagningsprov.

Jobb och framtid

Som operasångare kommer du ha ett kreativt och varierat yrke i ensembler, på operahus eller som frilansande musiker.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.