Text

Masterprogram kammaropera

Utbildningsnivå HögskolepoängAvancerad nivå 120 hp

Tid2 år heltid

StudieortVästerås

Denna operautbildning vänder sig till dig som brinner för att stå på scenen och förmedla opera genom din sång.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

120 hp

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Studietakt

heltid

Studieort

Västerås

Start

2025-09-01

Längd

2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-41911

Urval

Antagningsprov

Särskild behörighet

Konstnärlig kandidatexamen inom musik eller opera eller motsvarande samt godkända antagningsprov. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B och Engelska 6/Engelska A eller motsvarande.

Konstnärlig masterexamen

Ansök hösttermin 2025, Västerås

Ansök på antagning.se

Om master­programmet i kammaropera

För att påbörja utbildningen inom denna mångfacetterade konstform krävs det att du har kommit en bra bit på väg i din sångliga utveckling. Vi välkomnar såväl lyriska som dramatiska röster.

Det konstnärliga masterprogrammet i kammaropera är en utbildning med en holistisk syn på vad en operasångare behöver i sitt kommande yrkesliv. Det innebär att du förutom sångundervisning, instudering och scenisk träning på högsta nivå även får med dig andra värdefulla verktyg som kommer att hjälpa dig att forma ditt musicerande och din artistiska identitet.

Utöver sång, sceniska projekt och produktioner, erbjuds lektioner i ensemblesång, romansinterpretation, rollinstudering, fäktning, stage fighting, dans, operaimprovisation, lyrisk diktion i franska, italienska och tyska och mycket annat.

Du får även inblick i de koder som gäller inom sångaryrket; exempelvis konsertpraxis, auditionteknik och repertoarval, klädsel, attityd. Allt för att förbereda dig inför ditt kommande yrkesliv som professionell operasångare.

Lärare med internationell erfarenhet

Under din utbildning undervisas du av lärare och gäster som tillhör toppskiktet inom svenskt och internationellt musikliv. Individuella sånglektioner varvas med gemensamma varje vecka. Du får lära dig att använda din röst och din kropp för att gestalta olika karaktärer, förmedla känslor, tankar och dramatiska händelser.

Konserter och föreställningar

En viktig del av undervisningen är att framträda inför publik. Därför ges du under studietiden ett flertal möjligheter att möta olika publikgrupper i konserter, mindre sceniska projekt och stora operaproduktioner.

Musik- och operahögskolan vid Mälardalens universitet producerar cirka 50 konserter och föreställningar per läsår. Genom att framföra musik i olika konstellationer och på olika scener förbereder du dig för att följa en dirigent, att vara tydlig med sceniska och musikaliska impulser samt hur du bemästrar att sjunga i olika akustiker.

Varje vår ges till exempel en operaproduktion på Västmanlands teater med scenografi, ljus, mask och kostym. Andra exempel är Västerås Konserthus (912 platser) som har en akustik på toppnivå, den magnifika Domkyrkan (1 100 platser) samt på flera andra scener.

Specialanpassade utbildningslokaler på Västerås slott

Musik- och operahögskolans lokaler är i anrika Västerås slott med övningsrum som specialanpassats för sång och musik med generösa öppettider. Nytt är att vissa lektioner kommer att bedrivas på Västerås konserthus stora scen.

Antagningsprov

Antagning och urval till Konstnärligt masterprogram i västerländsk kammarmusik- och opera - inriktning kammaropera sker genom antagningsprov.

Jobb och framtid

Som operasångare kommer du att ha ett kreativt och varierat yrke på operahus, ensembler och som frilansande sångare.

Programinnehåll

Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.

    Kurser inom programmet

    Kammaropera 1, 27 hp

    Huvudinstrument 1 (kammaropera), 20 hp

    Examensarbete kammaropera, 30 hp (varav 11 hp år 1)

    Den yrkesverksamma musikern 1, 2 hp

    • Kammaropera 2, 25,5 hp
    • Examensarbete kammaropera, 30 hp (varav 19 hp år 2)
    • Den yrkesverksamma musikern 2, 5,5 hp
    • Huvudinstrument 2 (kammaropera), 10 hp

    Kontakta oss

    Lena Hellström-Färnlöf

    Svarar på frågor om hur det är att studera på programmet, till exempel kursval, studieplanering och examen.

    Telefonnummer 021-10 31 29 E-postadress lena.hellstrom-farnlof@mdu.se