Text

Högskoleingenjörs­programmet i energiteknik

  • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
  • home Studieort Västerås
  • access_time Tid 3 år  (heltid)
  • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

En ingenjör i energiteknik kan till exempel jobba som beräkningsingenjör, elkonstruktör, idrifttagare, testingenjör, elnätsingenjör eller projektör. Du behövs för att invånarna ska få el till spisen, gatlamporna och tågen, och för att det inte ska bli strömavbrott när alla laddar elbilarna samtidigt.

Möt Rashid som vill bli energiingenjör för att bidra till en hållbar värld

Rashid Seraj läser till högskoleingenjör i energiteknik med inriktning elektroteknik. Han vill jobba med något som utvecklar honom som person och samtidigt har positiva effekter på miljön och klimatet. Energi är ett brett område där du erbjuds flera spännande och samhällsviktiga yrkesroller. − Jag är glad och positiv över mitt val: att studera till energiingenjör vid Sveriges yngsta universitet och i Sveriges energihuvudstad, Västerås.

Läs mer

Utbildningen

Programmet fokuserar på praktisk energiteknik. Utbildningen börjar med baskunskaper i energiteknik och kurser i matematik. Under andra och tredje året går du vidare med mer praktiska kurser där du gör självständiga uppgifter, laborationer och samarbetar i projekt.

Programmet får även besök från olika företag som gästföreläser och handleder er studenter. Du får också göra praktiska mätningar i laborationer och utvärdera riktiga anläggningar. Allt detta gör dig väl rustad för att jobba för en bättre miljö och bättre värld.

Programmet har inriktning mot elektroteknik. Här ligger fokus på elektriska kretsar, elektriska maskiner, elektromagnetiska fält och elektriska nät samt hur man kan applicera dessa för energieffektiva miljövänliga tekniska lösningar.


Nära samarbete med stora företag i regionen

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik med inriktning elektroteknik är ett unikt samarbete mellan MDU, Hitachi Energy, Alstom, Mälarenergi och Westinghouse Electric Sweden. Det innebär till exempel att anställda från dessa företag undervisar på en del av kurserna.


Framtid och jobb

Jordens resurser är inte oändliga. Därför behöver vi skapa hållbara energilösningar och ställa om till förnybara energikällor. Det gör att du som har pluggat till ingenjör och har kunskaper inom miljö- och energiteknik kommer vara eftertraktad på arbetsmarknaden. MDU har ett nära samarbete med näringslivet, och det gör att du får kontakter som kan vara värdefulla när du ska söka jobb.

Framtida arbetsgivare finns främst inom teknikbolag, energibolag, konsultföretag samt inom offentliga verksamheter som kommuner och myndigheter. Det finns även goda chanser att få jobb hos företag som tillverkar och levererar teknik med fokus på miljövänliga och energieffektiva lösningar.

Efter utbildningen kan du till exempel jobba som projektledare, utvecklingsingenjör, elkontruktör eller chef. Det finns också möjlighet att fortsätta studera på MDU:s masterprogram i hållbara energisystem och därefter söka till forskarutbildning.


 

Porträttbild Fakhri Shehab

Funderar du på ett plugga till energiingenjör?

Tom Salovaara tog examen från programmet våren 2020. Så här säger han om varför han valde att plugga till ingenjör:

– Lärarna har kompetensen att ge en teknisk utbildning på hög nivå och det är enkelt att ställa frågor till dem.

"Att kunna bidra till samhället i en spännande bransch, där utbildningen leder till jobb var viktiga aspekter för mig"

Möt vår tidigare student, Sofia Osbeck, som idag jobbar vid Mälarenergi. För henne var utbildningen till energiingenjör var ett självklart val.

Läs mer

Programinnehåll

Åk 1

Energiteknik

37,5%

Matematik/tillämpad matematik

37,5%

Övriga ämnen

25%

Åk 2

Energiteknik

100%

Åk 3

Energiteknik

100%

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här
Light bulb

Efterfrågad kompetens hos Mälarenergi

"Att Västerås som energihuvudstad har en elkraftsutbildning är för oss på Mälarenergi en självklarhet. Det ger oss en bra bas att rekrytera kompe­tenta medarbetare från inom vårt närområde."

Torbjörn Solver, avdelningschef Elnät Nätdrift på Mälarenergi Elnät AB.

Student

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Tekniskt basår Eskilstuna

Teknisk basår Västerås

Ta plats i framkanten av teknikutvecklingen

Det som gör högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik speciellt är det nära samarbetet med branschen. Du som pluggar inriktningen elektroteknik har nytta av samarbetet bland annat genom att utbildningen alltid är högaktuell och anpassad efter det branschen faktiskt efterfrågar.

Läs mer

Electrification Hub kraftsamlar för att minska den tunga trafikens miljöpåverkan

Nu etableras Electrification Hub, en nationell och internationell hub inom elektrifiering, energi och mobilitet med speciellt fokus på just tunga transporter. Målet är att bidra till Sveriges uppsatta mål att minska de tunga transporternas miljöpåverkan genom en 70-procentig minskning av utsläppen.

Läs mer

3.000 km tvärs över Australien i en egenbyggd bil

Ett team med 25 studenter har antagit vår utmaning, att bygga framtidens bil. Bilen ska drivas till 100 procent av solenergi och tävla mot studenter från hela världen genom att köra sträckan Darwin-Adeleide, 3.000 km tvärs över kontinenten Australien.

Läs mer

Dubbel nytta när framtidens solcellssystem kombinerar odling och elproduktion

I framtiden är det möjligt att vi använder oss av solcellssystem som kombinerar odling och elproduktion. Hos oss bedrivs ett forskningsprojekt som för första gången i Sverige undersöker den dubbla nyttan med just detta. Resultatet kan bland annat leda till en betydande ökning av solelproduktion.

Läs mer

Andra program som kan intressera dig

Civilingenjörs-programmet i energisystem

Med en utbildning till energiingenjör blir du en viktig kugge i samhällsmaskineriet. Möjligheterna som civilingenjör är många. Du kan till exempel jobba som projektledare, forsknings- och utvecklingsingenjör, beräkningsingenjör, produktionsoptimerare, utredningsingenjör eller arbetsledare.

Läs mer

Civilingenjörs-programmet i industriell ekonomi

MDU:s civilingenjörsutbildning i industriell ekonomi är unik med sitt fokus på industriell förnyelse för att hantera de utmaningar som dagens industri och samhälle står inför.

Läs mer

Samtliga teknikutbildningar

På MDU finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Universitetet samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer