Text

Han vill bli energiingenjör för att bidra till en hållbar värld

Rashid Seraj läser till högskoleingenjör i energiteknik med inriktning elektroteknik. Han vill jobba med något som utvecklar honom som person och samtidigt har positiva effekter på miljön och klimatet. Energi är ett brett område där du erbjuds flera spännande och samhällsviktiga yrkesroller. − Jag är glad och positiv över mitt val: att studera till energiingenjör vid Sveriges yngsta universitet och i Sveriges energihuvudstad, Västerås.

Rashid Seraj, student vid högskoleingenjörprogrammet i energiteknik

Vad gör en energiingenjör?

− Jag vill bli energiingenjör för att bidra till ett bättre samhälle och en hållbar värld. Som energiingenjör kan dina kunskaper bidra till en minskad miljöbelastning, främst genom produktion, distribution och återvinning av grön el och energi genom förnybara energikällor.

− Dagens energi står inför stora utmaningar och som energiingenjör löser man de energiproblem som samhället behöver lösa: en ökning av rätt elanvändning inom industri- och transportsektorn samt en minskning av fossila bränslen. Allt för att i slutändan skapa säkra, effektiva och miljövänliga el- och värmeleveranser till samhället.

 

Vad var det som lockade dig till att läsa vid högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik?

− Jag har alltid haft ett intresse för teknik och elektronik. Redan som liten utforskade jag vad mina elektriska leksaker innehåll, där jag bland annat brukade ta ur motorerna för att sedan skapa något annat. Under gymnasietiden började jag läsa om högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik på MDU och kontaktade både nuvarande och tidigare studenter för att se hur de upplevde programmet. Det hela landade i att jag sökte till programmet. Jag är fortfarande glad och positiv över mitt val: att studera till energiingenjör vid Sveriges yngsta universitet och i Sveriges energihuvudstad, Västerås.

− Det bästa med utbildningen hittills är att man verkligen lär sig nya saker varje dag. Bland annat tack vare doktoranderna som gör det möjligt för oss att alltid kontakta dem och ställa frågor vid behov.

 

Märker du som student av att universitetet har ett nära samarbete med olika företag?

− Ja det märks. Programmet har ofta besök från olika företag som gästföreläser, handleder, svarar på studenternas frågor och som berättar om arbetsuppgifterna ute på arbetsmarknaden. Detta är inslag som jag verkligen uppskattar. Som student får man även chans att besöka arbetsplatserna vid olika företag som till exempel batteritillverkare, turbintillverkare, kärnkraftverk, kraftvärmeverk och biogasanläggningar. Under ditt examensarbete har du möjlighet att genomföra det hos ett företag.

 

Vad vill du jobba med i framtiden?

− Mitt mål är att vara med i utvecklingen av framtidens elektriska fordon, farkost och förnybara energikällor som solceller, vind- och vattenkraft. Jag vill jobba med något som är kul, som utvecklar mig som person och som har positiva effekter på miljön och klimatet. Jag tror att detta är möjligt med kombinationen av ett tekniskt yrke som energiingenjör. Jorden tål inte den globala energikonsumtionen längre. Därför är det superviktigt att vi ställer om energiförsörjningen och skapar hållbara energikällor. Som energiingenjör kommer mina arbetsuppgifter att variera men fokuset kommer att ligga på att hitta energieffektiva och miljövänliga tekniska lösningar.

 

Rekommenderar du andra att söka till MDU och samma program?

− Absolut. Energi ett brett område och efter avslutad utbildning erbjuds du flera olika spännande och viktiga yrkesroller. Behovet av ingenjörer inom energibranschen är stort, vilket innebär att dina chanser för att få jobb efter avslutad utbildning är stor. Speciellt om man är färdigexaminerad från MDU.

− Jag rekommenderar även MDU som lärosäte. Här finns det väldigt bra studiemiljöer, tillgång till grupprum och datorsalar, ett stort bibliotek med tre våningar som är full av läromedel, studenttorg, studentkår och restauranger. Framför allt så finns det fantastiska lärare med kompetens som finns för oss studenter vid behov. Det finns ett brett utbud i utbildningarna som erbjuds där i princip alla kan hitta ett program som passar en själv, allt inom hälsa, ekonomi, teknik, design & kommunikation, lärarutbildningar och musik.

− Jag vill passa på att önska alla lycka till med sin ansökan och studietid vid MDU!

Program

Högskoleingenjörsprogrammet i energiteknik

Elektroteknik (GHV01)

  • Högskolepoäng 180 HP
  • Omfattning 3 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Västerås