Text

Civilingenjörs­programmet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 300  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 5 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

För dig som vill jobba med tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare. Efter examen kan du exempelvis jobba som systemutvecklare av tillförlitliga system, validerings- och verifieringsingenjör eller elektronikvaruingenjör.

 

Läs om Emil och Alexandra som utvecklar medicinteknik som ska upptäcka hjärtrubbningar

Inom civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem får sistaårsstudenterna jobba med ett större projekt under nästan en hel termin. I studentprojektet HEA:RT har studenterna fått i uppdrag att utveckla ett system som ska kunna upptäcka hjärtrubbningar.

Läs mer

Utbildningen

Detta är en Sverigeunik utbildning inom området tillförlitliga system. Den är framtagen i nära samarbete med några av Sveriges största industriföretag. Exempelvis har Saab, Alstom BT och Volvo Construction Equipment varit med vid utvecklingen av ett flertal kurser. Programmet bygger på internationellt framstående forskning, som bedrivs vid MDU.

Fokus under utbildningen är tillförlitliga system, det vill säga system som måste fungera korrekt i alla situationer, för att undvika skador på människor och miljö, samt kostsamma processavbrott. Du läser kurser inom system, elektronik och datavetenskap för att kunna beräkna, designa och utveckla komplexa elektronik- och datorsystem som inte får göra fel. Dessa typer av system används i bland annat flygplan, rymdfarkoster, fordon och medicinteknisk utrustning.

Under utbildningen jobbar du i projektform tillsammans med andra studenter och bygger bland annat system som ska utföra givna uppdrag. En del projekt genomförs på uppdrag av företag i branschen.

Avslutningsvis gör du ditt examensarbete inom tillförlitliga system, oftast med inriktning på det användningsområde som du själv är intresserad av. Det kan exempelvis röra sig om:

 • Autonoma farkoster
 • Hälsomonitorering
 • Feltoleranta system


Framtid och jobb

Som civilingenjör inom tillförlitliga system är du attraktiv på en global arbetsmarknad inom många olika branscher. Dina kunskaper begränsas inte till användningsområdet flyg- och rymdsystem, utan du kan arbeta som systemutvecklare eller projektledare inom all fordonsindustri, med system i flygplan, rymdfarkoster, drönare, bilar, båtar och tåg. Du kan även arbeta med medicinteknik eller inom andra områden som kräver tillförlitliga system.

Tidigare studenter jobbar exempelvis som systemutvecklare, systemingenjörer och programvaruingenjörer.

Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 97 procent av MDU:s civilingenjörsstudenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.

Programinnehåll

Åk 1

Flygteknik 21 %

Datavetenskap

33,5 %

Elektronik 16,5 %

Matematik/tillämpad matematik 12,5 %

Övrigt tekniskt ämne 16,5 %

Åk 2

Flygteknik

25 %

Datavetenskap 12,5 %

Elektronik 12,5 %

Fysik

25 %

Matematik/tillämpad matematik

25 %

Åk 3

Flygteknik

33,5 %

Elektronik 37,5 %

Produkt- och processutveckling 16,5 %

Matematik/tillämpad matematik 12,5 %

Åk 4

Flygteknik 12,5 %

Elektronik 12,5 %

Datavetenskap

75 %

Åk 5

Flygteknik

87,5 %

Datavetenskap 12,5 %

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2022

 • Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem

  Omfattning

  300 hp

  Start

  Hösttermin 2022 (start 2022-08-29)

  Tid och tempo

  5 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDU-44803

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GCV02)

  Programupplägg

  Behörighet

  Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Civilingenjörsexamen

Studievägledare för programmet

Vill du ha mer information från oss?

Vi håller gärna kontakten!

Registrera dig här

Läs mer

Vi examinerar Sveriges första civilingenjörer i tillförlitliga system

Nu tar studenter ut en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system. Därmed har Sverige fått sina första civilingenjörer inom området.

Läs mer

Från undersköterska till civilingenjör

Efter flera år som undersköterska kände Susanne Lindgren att det var dags att göra något annat. Hon började plugga till civilingenjör och är nu bland de första i Sverige som har en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system.

Läs mer

Tekniskt basår

Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Bostadsgaranti

Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer

Tips om andra program

Civilingenjör i robotik

Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort och därför behövs ingenjörer som kan konstruera morgondagens robotar. Efter utbildningen kan du jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.

Läs mer