Text
Programmet är stängt för anmälan.
Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem
För dig som vill jobba med tillförlitliga system för exempelvis autonoma fordon, medicinteknisk utrustning och framtida system för flygplan eller drönare. Efter examen kan du exempelvis jobba som systemutvecklare av tillförlitliga system, validerings- och verifieringsingenjör eller elektronikvaruingenjör.
Programmet är stängt för anmälan.
Läs om Emil och Alexandra som utvecklar medicinteknik som ska upptäcka hjärtrubbningar
Inom civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem får sistaårsstudenterna jobba med ett större projekt under nästan en hel termin. I studentprojektet HEA:RT har studenterna fått i uppdrag att utveckla ett system som ska kunna upptäcka hjärtrubbningar.
Utbildningen
Detta är en Sverigeunik utbildning inom området tillförlitliga system. Den är framtagen i nära samarbete med några av Sveriges största industriföretag. Exempelvis har Saab, Alstom BT och Volvo Construction Equipment varit med vid utvecklingen av ett flertal kurser. Programmet bygger på internationellt framstående forskning, som bedrivs vid MDU.
Fokus under utbildningen är tillförlitliga system, det vill säga system som måste fungera korrekt i alla situationer, för att undvika skador på människor och miljö, samt kostsamma processavbrott. Du läser kurser inom system, elektronik och datavetenskap för att kunna beräkna, designa och utveckla komplexa elektronik- och datorsystem som inte får göra fel. Dessa typer av system används i bland annat flygplan, rymdfarkoster, fordon och medicinteknisk utrustning.
Under utbildningen jobbar du i projektform tillsammans med andra studenter och bygger bland annat system som ska utföra givna uppdrag. En del projekt genomförs på uppdrag av företag i branschen.
Avslutningsvis gör du ditt examensarbete inom tillförlitliga system, oftast med inriktning på det användningsområde som du själv är intresserad av. Det kan exempelvis röra sig om:
- Autonoma farkoster
- Hälsomonitorering
- Feltoleranta system
Framtid och jobb
Som civilingenjör inom tillförlitliga system är du attraktiv på en global arbetsmarknad inom många olika branscher. Dina kunskaper begränsas inte till användningsområdet flyg- och rymdsystem, utan du kan arbeta som systemutvecklare eller projektledare inom all fordonsindustri, med system i flygplan, rymdfarkoster, drönare, bilar, båtar och tåg. Du kan även arbeta med medicinteknik eller inom andra områden som kräver tillförlitliga system.
Tidigare studenter jobbar exempelvis som systemutvecklare, systemingenjörer och programvaruingenjörer.
Enligt Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är 97 procent av MDU:s civilingenjörsstudenter etablerade på arbetsmarknaden 1-1,5 år efter examen. Med etablerad menar man bland annat att den examinerade inte har varit arbetslös under perioden och har inkomst över en viss nivå.
Programinnehåll
Åk 1
Flygteknik 21 %
Datavetenskap
33,5 %
Elektronik 16,5 %
Matematik/tillämpad matematik 12,5 %
Övrigt tekniskt ämne 16,5 %
Åk 2
Flygteknik
25 %
Datavetenskap 12,5 %
Elektronik 12,5 %
Fysik
25 %
Matematik/tillämpad matematik
25 %
Åk 3
Flygteknik
33,5 %
Elektronik 37,5 %
Produkt- och processutveckling 16,5 %
Matematik/tillämpad matematik 12,5 %
Åk 4
Flygteknik 12,5 %
Elektronik 12,5 %
Datavetenskap
75 %
Åk 5
Flygteknik
87,5 %
Datavetenskap 12,5 %
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2022
-
Civilingenjörsprogrammet i tillförlitliga flyg- och rymdsystem
Omfattning
300 hp
Start
Hösttermin 2022 (start 2022-08-29)
Tid och tempo
5 år (heltid)
Utbildningsnivå
Grundnivå
Anmälningskod
MDU-44803
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (GCV02)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Civilingenjörsexamen
Studievägledare för programmet
Läs mer
Vi examinerar Sveriges första civilingenjörer i tillförlitliga system
Nu tar studenter ut en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system. Därmed har Sverige fått sina första civilingenjörer inom området.
Från undersköterska till civilingenjör
Efter flera år som undersköterska kände Susanne Lindgren att det var dags att göra något annat. Hon började plugga till civilingenjör och är nu bland de första i Sverige som har en civilingenjörsexamen i tillförlitliga system.
Tekniskt basår
Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram som startar året efter avslutat basår.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Bostadsgaranti
Funderar du på var du ska bo under studietiden? Västerås stad och Eskilstuna kommun garanterar att alla nationella studenter som flyttar till någon av orterna och uppfyller kraven, får bostad.
Vad är högre studier?
Distanskurs eller program? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.
Tips om andra program
Civilingenjör i robotik
Utvecklingen inom robotik och artificiell intelligens (AI) går fort och därför behövs ingenjörer som kan konstruera morgondagens robotar. Efter utbildningen kan du jobba inom elektronik, programmering eller inbyggda system som systemutvecklare, elektronikutvecklare, konsult eller innovatör inom framtidens hälsorobotik.