Text

Beteendevetenskapliga programmet

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 210 hp

Tid3 1/2 år heltid

StudieortFlera orter

Det här programmet passar för dig som är intresserad av människor och hur vi fungerar i olika sociala sammanhang. Du lär dig om mänskligt beteende och studerar människan i organisationer. Som beteendevetare kan du arbeta med bland annat organisationsutveckling, hälsorelaterad och/eller arbetslivsinriktad coachning och rehabilitering.

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

210 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Eskilstuna

Start

2025-01-20

Längd

3 1/2 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-52802

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c eller Matematik B, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Ansök i Eskilstuna vårtermin 2025

Ansök

Om beteende­vetenskapliga programmet

Du studerar människan som individ, i grupp och som samhällsmedborgare. Du utvecklar ditt synsätt på såväl ditt eget beteende som de människor du kommer att möta i ditt framtida arbetsliv. Som beteendevetare skapar du dig ett förhållningssätt där du kommer att kunna reflektera, förstå sammanhang, tillföra perspektiv och utveckla en verksamhet.

Programmet bygger på tre huvudområden:

 • pedagogik
 • psykologi
 • sociologi

Du läser samtliga huvudområden, men väljer sedan ett av ämnena att fördjupa dig inom. Det skapar möjlighet att vinkla utbildningen mot det område som intresserar dig mest.

Med utgångspunkt i de tre områdena riktas programmet mot arbetsliv, kommunikation och hälsa. Du utvecklar också kunskap om samtalsmetodik och presentationsteknik samt lär dig teorier som lägger grunden för att bli en bra ledare och chef.

Jobb och framtid

De flesta företag värdesätter kunskap om mänskligt beteende och hur människan fungerar i organisationer. Det innebär att du som beteendevetare har många valmöjligheter vad gäller yrken, arbetsplatser och karriär.

Arbetsmarknaden för beteendevetare utvecklas mest inom personalområdet samt inom yrken där du arbetar med att stödja och bistå människor.

De flesta beteendevetare arbetar självständigt med att möta människor och hantera sociala situationer. Du kan bland annat arbeta som handläggare eller utredare, med personalfrågor på en HR-avdelning och med stöd och rådgivning.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

 • Valbara kurser

  50,0 %

 • Pedagogik Psykologi och Sociologi

  31,0 %

 • Pedagogik

  6,0 %

 • Psykologi

  6,0 %

 • Sociologi

  6,0 %

Studentintervju

Möt Teodora och Johannes som vill utveckla organisationer

− På programmet skapar vi oss kunskap om mänskliga relationer och mänskligt beteende i organisationer, vilket ger oss möjlighet att exempelvis jobba med frågor som rör personal- och verksamhetsutveckling.

Läs mer

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Maud Andersson

Svarar på frågor om förkunskap, behörighet och ansökningsprocessen.

Telefonnummer 016-15 32 42 E-postadress maud.andersson@mdu.se
Kin Andersson

Svarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.

Telefonnummer 016-15 34 29 E-postadress kin.andersson@mdu.se