Kursplan - Analysens grunder
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MMA503
Giltig från
Hösttermin 2013
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Matematik/Tillämpad matematik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Principles of mathematical analysis
3. ed. : New York : McGraw-Hill, cop. 1976 - 342 s.
ISBN: 0-07-054235-X LIBRIS-ID: 4503476
Syfte
Syftet med kursen är att komplettera och fördjupa de kunskaper och färdigheter i matematisk analys som studenten utvecklat i elementära kurser i ämnet, och att förbereda för högre studier i matematik, fysik och teknik.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1. förklara de grundbegrepp som används för att topologisk beskriva metriska rum.
2. avgöra om följder i metriska rum är konvergenta eller ej.
3. tillämpa kontinuitetsbegreppet för avbildningar mellan metriska rum.
4. tillämpa deriverbarhetsbegreppet för reellvärda funktioner. Särskild vikt läggs vid Taylors sats och specialfall därav.
5. avgöra för vilka funktioner Riemann-Stieltjes integral existerar.
6. avgöra om funktionsföljder och funktionsserier är likformigt konvergenta eller ej, och kunna tillämpa detta med avseende på kontinuitet, deriverbarhet och integrerbarhet.
7. med de precisa definitioner av grundläggande begrepp som förekommer inom matematisk analys, på ett logiskt korrekt sätt genomföra och förklara resonemang och bevis.
Innehåll
Reella tal. Konvergensbegreppet i metriska rum. Epsilon-delta-definitionen av gränsvärde och bevis av gränsvärdessatser. Grundläggande topologi: Uppräkningsbara, icke uppräkningsbara, kompakta, perfekta, och sammanhängande mängder. Talföljder och serier: Konvergens, delföljder, Cauchyföljder, övre och undre gränsvärden, serietester, potensserier, absolut konvergens, betingad konvergens, omordningar. Kontinuitet, likformig kontinuitet, kontinuitet och kompakthet, kontinuitet och sammanhängighet, diskontinuiteter, monotona funktioner. Derivatan av en funktion, medelvärdessatsen, Taylors sats. Riemann-Stieltjesintegralen, Integralkalkylens huvudsats. Funktionsföljder och funktionsserier. Likformig konvergens.
Undervisning
Föreläsningar och lektioner.
Särskild behörighet
Differential- och integralkalkyl III, 7,5 hp eller motsvarande. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 2,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G)
Skriftlig tentamen (TEN1), 5 högskolepoäng, betyg 3, 4, 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd