Text

Alumnen Malin Gill är Sveriges bästa språkutvecklare

Malin Gill brinner för relationsskapande till sina elever. Hon är stolt över att ha ett av Sveriges viktigaste yrken.

Malin ämneslärarprogrammet

– Det bästa med att vara lärare är att man får arbeta med människor. Jag brinner för att skapa relationer till elever och tycker om att jobba nära mina kollegor och samarbeta med dem. I det här yrket är man aldrig ensam, och det är både ett utmanande och flexibelt arbete. Sen tycker jag om att det är ett varierande yrke, ingen dag är den andra lik, säger Malin Gill, som arbetat som lärare i fjorton år.

Hos oss läste Malin till lärare i svenska och engelska, och hon undervisar nu i ämnena på Faktoriet i Eskilstuna, i årskurs sju till nio. När hon blickar tillbaka på sin studietid är det den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, som hon anser ha betytt mest för henne.

– Praktiken, eller verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som det heter i dag, betydde väldigt mycket för mig. Just att få chansen att testa på att undervisa i en verklig miljö var väldigt bra. Där och då kände jag att högstadiet var min grej, säger Malin.

VFU-tiden var förlagd till Stålforsskolan, där hon inte bara utvecklades som lärare. Hon imponerade också på sin omgivning och sina kollegor.

– Min praktik mynnade ut i en anställning på Stålforsskolan. Så när jag tog examen gjorde jag det med papperna om en anställning påskrivna.


Stolt över att vara lärare

Sverige befinner sig just nu i en akut lärarbrist. Skolor på alla nivåer skriker efter utbildade lärare, som blir eftertraktade på arbetsmarknaden efter avslutade studier. Som lärare inspirerar du barn och ungdomar att lära, vidga sina vyer och förstå sin omvärld. Du har en viktig roll i samhället, blir en förebild och har stora möjligheter att påverka ungdomars kunskapsutveckling.

– Tyvärr reflekterar man inte över hur pass viktigt läraryrket är när man går till jobbet, att man varje dag har möjlighet att påverka och göra skillnad. Men självklart är man stolt över att vara lärare, säger Malin.


Har du något tips till studenter?

– Våga utmana dig själv och inse det otroliga värdet i praktiken. Var frågvis och nyfiken, för ingen arbetsplats är den andra lik. Jag önskar att jag kanske var ännu mer aktiv och frågvis under min utbildning, men jag var kanske lite rädd att göra fel. Var inte det utan våga fråga och var hela tiden nyfiken.

Hon tycker att relationerna till eleverna, är jätteviktigt.
– Som lärare måste du kunna skapa ett utvecklande arbetsklimat i din grupp och relationer som leder till goda studieresultat. Jag själv brinner för relationerna, och relationer leder till goda studieresultat.


Viktigt att utbilda sig

Malin betonar betydelsen av en utbildning.
– Först och främst är det en trygghet för dig själv att ha en lärarlegitimation, och för din lön. Men det viktigaste av allt är att under utbildningen får du diskutera pedagogik och didaktik, du får ämneskunskaper och handledning i hur du ska agera i klassrummet. Och det är otroligt viktigt. Att utbilda sig är verkligen a och o, säger Malin.

Nyligen har Malin blivit förstelärare, och hoppas att hennes arbete kan smitta av sig och inspirera andra. Under hösten 2017 fick hon pris som Sveriges bästa språkutvecklare, på den nationella lärargalan i Stockholm.
– Det var tidigare och nuvarande elever som nominerade mig till priset, så det var riktigt häftigt att bara bli nominerad, säger Malin Gill.Program

Ämneslärarprogrammet gymnasieskola

Ämneskombination: Svenska/Engelska (GAM02)

  • Högskolepoäng 300 HP
  • Omfattning 5 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Eskilstuna
Program

Ämneslärarprogrammet gymnasieskola

Ämneskombination: Svenska/Svenska som andraspråk (GAM02)

  • Högskolepoäng 300 HP
  • Omfattning 5 år (heltid)
  • Nivå Grundnivå
  • Plats Eskilstuna