Text

Ämneslärar­programmet gymnasieskola

Utbildningsnivå HögskolepoängGrundnivå 300 hp

Tid5 år heltid

StudieortEskilstuna

Som ämneslärare undervisar du i ett eller flera ämnen du är intresserad av, antingen på gymnasiet eller i årskurs 7–9. Under utbildningen får du, förutom djupa ämneskunskaper, både teoretiska och praktiska verktyg att använda i din yrkesroll. Bli en förebild för unga, och en del i att forma deras framtid.

Välj inriktning

Välj ort

Välj utbildningstillfälle

Högskolepoäng

300 hp

Utbildningsnivå

Grundnivå

Studietakt

heltid

Studieort

Eskilstuna

Start

2025-09-01

Längd

5 år

Undervisningsform

Normal

Undervisningsspråk

Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

Anmälningskod

MDU-41830

Urval

Betyg/högskoleprov

Behörighet

Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 4 eller Matematik D, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Ämneslärarexamen

Ansök hösttermin 2025, Eskilstuna

Ansök på antagning.se

Om utbildningen

Vid MDU tar du del av en erfarenhets- och forskningsbaserad lärarutbildning som gör dig väl rustad för ditt framtida yrkesliv. Universitetet har lång erfarenhet av lärarutbildning och ett särskilt gott och väl utvecklat samarbete med skolor i regionen, där du handleds av erfarna och skickliga lärare i de ämnen du valt, vilket stärker kvaliteten på utbildningen.

Att arbeta som ämneslärare innebär att du kan möta elever från tidiga tonår till vuxen ålder. Du vägleder och stöttar eleverna, får dem att upptäcka glädjen i just dina ämnen och bidrar till att utveckla dem till självständiga och kritiskt tänkande människor.

För att kunna leda ämnesundervisning behöver du djupa ämneskunskaper. Du studerar även ämnesdidaktik, som handlar om hur du undervisar i dina ämnen. Utbildningen till ämneslärare utgörs till största delen av ämnesstudier, där du fördjupar dig i två av gymnasieskolans undervisningsämnen utifrån förutbestämda ämneskombinationer: svenska/engelska eller svenska/svenska som andraspråk.

Under utbildningen lär du dig även sådant som är centralt kopplat till din yrkesroll, som lärare. Du läser exempelvis om sociala relationer, ledarskap, bedömning och betygsättning, skolans organisation och styrdokument och om lärarens samhällsuppdrag.

En viktig del av lärarutbildningen är den verksamhetsförlagda utbildning (VFU) där du får använda dina teoretiska kunskaper i praktiken. Under VFU:n får du chans att utvecklas i lärarrollen, under ledning av erfarna och utbildade lärare. Du tillbringar sammanlagt 20 veckor på en övningsskola, där du möter elever på både universitetet och gymnasiet. Du har kontinuerlig kontakt med din övningsskola även i andra kurser, vilket innebär att du lär dig planera, genomföra och utvärdera din undervisning redan under studietiden.

MDU har avtal med kommunerna Eskilstuna, Västerås och Köping, vilket innebär att du som student blir placerad i en av dessa kommuner när du genomför din VFU.

Kurserna i ämneslärarprogrammet läser du i huvudsak på campus i Eskilstuna, men du kan i vissa fall även ha kurser i Västerås.

Jobb och framtid

Som ämneslärare kommer du att vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Det är ett bristyrke inom flera ämnen och din VFU ger möjlighet att knyta viktiga kontakter. Din examen gör dig behörig att arbeta antingen i grundskolans årskurs 7–9 eller i gymnasieskolan. Tjänster som lektor och förstelärare gör det möjligt att göra karriär som lärare. För den som vill går det även att läsa vidare längre fram, till exempelvis specialpedagog eller speciallärare. Efter din examen finns det möjlighet att söka till forskarutbildning inom didaktik.

Programinnehåll

Här ser du hur programmets innehåll är uppdelat på olika ämnen och vilka kurser du läser uppdelat per år på programmet. Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Vissa kurser inom ett program kan vara obligatoriska och vissa kan vara valbara.

Det här är ett preliminärt innehåll av programmet. Kurser och ämnen kan eventuellt komma att ändras.

  • Ämne 1

    40,0 %

  • Ämne 2

    30,0 %

  • Utbildningsvetenskaplig kärna

    20,0 %

  • Verksamhetsförlagd utbildning

    10,0 %

    Studentintervju

    ”Det bästa med utbildningen är all praktik vid skolorna”

    Redan som liten visste Laura Chan att hon ville bli lärare. Valet blev att läsa till ämneslärare med inriktning mot svenska/engelska vid MDU. Enligt henne var det ett perfekt alternativ, då lärosätet har många fördelar med dess centrala läge, bostadsgaranti och återkommande praktiktillfällen.

    Läs mer

    Kontakta oss

    Ann Hagernäs

    Svarar på frågor om förkunskap, behörighet och ansökningsprocessen.

    Telefonnummer 016-15 37 96 E-postadress ann.hagernas@mdu.se
    Linda Jonsson

    Svarar på frågor om programmets upplägg och innehåll.

    Telefonnummer 016-15 32 16 E-postadress linda.jonsson@mdu.se