Tekniskt basår
Om du saknar behörighet till tekniska utbildningar kan du söka till tekniskt basår. Här får du behörighet till alla våra tekniska program och om du klarat minst 45 förutbildningspoäng får du dessutom platsgaranti på samtliga av MDU:s högskole- och civilingenjörsprogram samt övriga teknikutbildningar som startar året efter avslutat basår.
”Basåret tar mig närmare min dröm - att utveckla framtidens rymdteknik”
Möt Sebastian Fredriksson från Västerås som valde att läsa naturvetenskapligt/tekniskt basår på MDU för att bli behörig till MDU:s civilingenjörsprogram i tillförlitliga flyg- och rymdsystem. I framtiden vill han utveckla rymdteknik med målet att en dag själv åka ut i rymden.
Utbildningen
Det tekniska basåret riktar sig till dig som vill läsa teknik på universitetet, men saknar gymnasiebehörighet i fysik, kemi och matematik. Utbildningen är skräddarsydd för att förbereda dig för framtida teknikstudier på MDU. Förutom ämneskunskaperna, tränas du i problemlösning och kreativt tänkande, samt utvecklar din studieteknik. Basåret ger kunskaper motsvarande gymnasieskolans kurser Matematik 3c, Matematik 4, Fysik 1, Fysik 2 samt Kemi 1.
Du läser på heltid och deltar i föreläsningar, laborationer och seminarier. Vissa ämnen läser du under hela studietiden medan andra läses i perioder.
Framtid och jobb
När du har läst och är godkänd i alla kurser på basåret har du behörighet till samtliga teknikutbildningar på grundnivå vid MDU. Du som har godkänt resultat i minst 45 förutbildningspoäng från basåret har också platsgaranti på samtliga av universitetets högskole- och civilingenjörsprogram samt övriga teknikutbildningar som startar det läsår som följer direkt på avslutat basår. För att du lättare ska kunna avgöra vilken av våra tekniska utbildningar som passar dig bäst, får du under programmets gång information om de olika teknikprogrammen.
Observera
Basåret är en behörighetsgivande utbildning som inte påverkar ditt meritvärde från gymnasiet. Eftersom basåret räknas till förberedande studier söker du särskilda studiemedel för behörighetsgivande studier. Det innebär att dina basårsstudier inte påverkar omfattningen av de studiemedel du kan söka för studier på högskolenivå. Basåret kan inte räknas in i en akademisk examen.
Programinnehåll
Åk 1
Matematik/tillämpad matematik
45%
Fysik
42,5%
Kemi 12,5%
Frågor kring programmet?
Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.
Tillfällen för detta program
Hösttermin 2023
-
Tekniskt basår
Omfattning
60 hp
Start
Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)
Tid och tempo
1 år (heltid)
Utbildningsnivå
Förberedande nivå
Anmälningskod
MDU-41811
Språk
Svenska, vissa kurser kan ges på engelska
Studieort
Västerås
Utbildningsplan
Se utbildningsplan (FXV01)Programupplägg
Behörighet
Grundläggande behörighet samt Matematik 2a eller 2b eller 2c eller Matematik B
Urval
Betyg/högskoleprov
Examen
Ingen examen
Studievägledare för programmet
Utbildningen genomförs också i Eskilstuna
Läs mer
Läs tekniskt basår och klara matematikstudierna bättre
En rapport som MDU genomfört visar att studenter som har gått tekniskt basår klarar matematikkurserna i teknikutbildningarna i större utsträckning än andra studenter.
"Basåret la en bra grund för mina fortsatta studier"
Anton Johansson sökte till tekniskt basår, inte bara för att få behörighet till den teknikutbildning han ville gå utan för att det gav honom en garantiplats på civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi på MDU.
Samtliga teknikutbildningar
På MDU finns program inom bygg, data och nätverk, energi, innovation, produktion och produktdesign, matematik, robotik och inbyggda system. Universitetet samarbetar med några av världens främsta teknikföretag för att ge dig som student möjlighet till skarpa projektarbeten, praktikplatser, traineetjänster och nätverksskapande redan under studietiden. Vägen till ditt drömjobb börjar här.
Anmälan och antagning
Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.
Hitta din bostad
Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.
Vad är högre studier?
Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.