Text

Språk- och kommunikations­programmet

 • fiber_manual_record Högskolepoäng 180  hp
 • home Studieort Västerås
 • access_time Tid 3 år  (heltid)
 • timeline Utbildningsnivå Grundnivå

Utbildningen för dig som vill arbeta med språk, kommunikation och information i nationell eller internationell miljö. Efter programmet kan du bland annat arbeta som kommunikatör, informationsassistent eller kommunikationsstrateg.

format_quote

”Söndagsångest existerar inte längre i min värld”

Sara Gyldberg

Tidigare student. Arbetar idag som kommunikatör.

Läs mer

Utbildningen

Programmet leder till en kandidatexamen i svenska, engelska eller litteraturvetenskap. Förutom grundliga kunskaper inom dina valda ämnen får du goda kunskaper i kommunikation då du läser en del kurser i svenska med inriktning kommunikation i teori och praktik. Dessutom ingår kurser i grafisk form och visuell kommunikation.

Utbildningen ger dig en förståelse för hur språk fungerar i olika sammanhang och hur du kan anpassa olika texter till olika mottagare och medier. Du får dessutom praktiska kunskaper i presentations- och argumentationsteknik.

För dig som har valt engelska som profilämne kan du göra praktik i ett engelskspråkigt land. Det fördjupar inte bara dina språkkunskaper, utan ger dig kunskaper om landets kultur. Det är värdefullt om du vill arbeta i en internationell miljö.

För att du ska bli väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv kommer du i kontakt med arbetslivet och olika branscher, redan under dina studier, genom bland annat gästföreläsningar, fältuppgifter, studiebesök och praktik på en arbetsplats. Du kan även välja att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag och knyta värdefulla kontakter för framtiden.


Framtid och jobb

Grundliga kunskaper i engelska och svenska i kombination med goda kunskaper i kommunikation är eftertraktade på arbetsmarknaden. Många organisationer inser vikten av god kommunikation och ditt framtida jobb kan finnas i organisationer eller myndigheter såväl i Sverige som utomlands.

Merparten av de studenter som har gått programmet arbetar idag som kommunikatörer. Du kan även vidareutbilda dig i andra språkrelaterade utbildningar, till exempel till bibliotekarie, översättare, språkgranskare eller språkkonsult. Programmet ger också behörighet till studier i kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), vilket leder till en lärarexamen.


Programinnehåll

Åk 1

Svenska 100%

Teroretiska och praktiska kurser i svenska och kommunikation

Åk 2

Inriktningar 100%

Engelska

Litteraturvetenskap

Svenska som andraspråk


Åk 3

Huvudområden engelska, svenska eller litteraturvetenskap 100%

Engelska, svenska, valbara kurser och examensarbete engelska

Svenska, engelska, valbara kurser och examensarbete svenska

Litteraturvetenskap, svenska, engelska, valbara kurser och examensarbete litteraturvetenskap

Frågor kring programmet?

Hör av dig till mig om du har frågor kring programmets innehåll eller vill veta mer.

Tillfällen för detta program

Hösttermin 2023

 • Språk- och kommunikationsprogrammet

  Omfattning

  180 hp

  Start

  Hösttermin 2023 (start 2023-08-28)

  Tid och tempo

  3 år (heltid)

  Utbildningsnivå

  Grundnivå

  Anmälningskod

  MDU-41821

  Språk

  Svenska, vissa kurser kan ges på engelska

  Studieort

  Västerås

  Utbildningsplan

  Se utbildningsplan (GKV09)

  Programupplägg

  Behörighet

  Grundläggande behörighet samt Engelska 6

  Urval

  Betyg/högskoleprov

  Examen

  Kandidatexamen

Studievägledare för programmet

Så rockar du din presentation

Som framgångsrik presentatör kan du uppnå stordåd. Konsten att få folk att lyssna, är användbar i många situationer i arbetslivet. Vår lärare, Magnus Svensson, undervisar i presentationsteknik på språk- och kommunikationsprogrammet. Här ger han dig sina bästa tips.

Läs mer

En kreativ kommunikatör

Simon Hägg har alltid varit intresserad av foto och film, men fick upp ögonen för kommunikation under hans studier i USA. Därför påbörjade han sina studier på språk- och kommunikationsprogrammet med kommunikatörsyrket i sikte.

Läs mer

Läs design- och kommunikation

Är du intresserad av språk, text, grafisk design, interaktionsdesign eller rumslig gestaltning? Hos oss kan du förvandla ditt intresse till en karriär som till exempel formgivare, kommunikatör eller UX-designer. Vi har fem spännande program där du lär dig att kommunicera med hjälp av text, bild, rum och interaktionsdesign.

Läs mer

Läs mer

Anmälan och antagning

Hur fungerar egentligen det där med anmälan och antagning till program eller kurser? Här får du information om hur processen går till.

Läs mer

Hitta din bostad

Vill du bo i egen bostad? I korridor? I kollektiv? Tänk på att vara ute i god tid.

Läs mer

Vad är högre studier?

Distans eller på plats? Program eller kurs? Hel- eller halvfart? Vad innebär egentligen högskolepoäng? Så här fungerar det.

Läs mer