Text

Kandidatprogrammet i teknisk matematik

För dig som vill använda kärleken till matematiken och dess logiska följder till att utveckla framtidens teknik. Efter utbildningen kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden, då matematik används inom en mängd yrkesområden och branscher. Du kan exempelvis jobba inom områden som kommunikationsteknik, robotik, finans och hälsoteknik.

Om utbildningen

Matematik är en förutsättning för samhällets tekniska utveckling. Tekniska lösningar, som är uppbyggda av matematiska modeller, används när vi googlar, betalar räkningar via vår internetbank, när vi söker låtar på Spotify, tar del av väderprognoser eller får information om prissättningar på optioner på börsen.

På programmet utvecklar du ett brett och djupt kunnande inom matematik och dess användningsområden.

Du lär dig grundläggande matematiska metoder som används inom områden så som statistik, informationsteknik, datavetenskap, energi- och miljöteknik, robotik- och reglerteknik.

I programmets mer specialiserade matematikkurser fördjupar du dina kunskaper och har direktkontakt med industri och specialister inom utveckling och forskning.

Utöver matematikkurserna får du kunskaper som är viktiga för att utveckla och skapa nya tekniklösningar.

Du lär dig bedöma nya behov och idéer utifrån vetenskapliga, tekniska och affärsmässiga perspektiv. Det gör dig väl förberedd inför ditt yrkesliv.

Jobb och framtid

Matematiker och specialister i teknisk matematik är mycket efterfrågade inom flera olika områden. Våra studenter kan arbeta inom kommunikationsteknik, informationsteknik, robotik, finans, hälsoteknik, utveckling och forskning, men också till jobb inom bank, försäkringsbolag, ingenjörs- och konsultföretag, internetföretag, byggföretag, läkemedelsbolag, energibolag och offentlig sektor.

Efter din examen kan du till exempel arbeta med utveckling eller forskning hos företag som använder matematiska eller statistiska metoder, beräkningar och algoritmer i sina tekniska lösningar.

Matematiken är gränsöverskridande vilket gör att du kan arbeta eller studera vidare både i Sverige och i övriga världen.

För att ytterligare stärka din kompetens och konkurrenskraft kan du vidareutveckla dina matematiska och tekniska färdigheter på MDU:s masterprogram i teknisk matematik. Det stärker din kompetens och konkurrenskraft ytterligare.

Programinnehåll

Om du pluggar heltid läser du 30 högskolepoäng (hp) per termin. Kurser kan gå i olika takt och vara olika långa. Som programstudent har du platsgaranti till kurser i ditt program och du pluggar kurserna i en bestämd ordning. Vissa kurser inom ett program är obligatoriska och vissa är valbara.

  • Matematik/tillämpad matematik

    75,0 %

  • Datavetenskap

    12,0 %

  • Valbara kurser

    12,0 %

Studentintervju

Möt Jasmine som vill kombinera matematik och datavetenskap

Jasmines dröm är att i framtiden få jobba med kryptering. Därför valde hon att läsa kandidatprogrammet i teknisk matematik. − Jag har alltid tyckt om teknik, matematik och problemlösning och matematiken är en så himla stor del inom alla yrkesområden i dagens samhälle. När jag hittade den här utbildningen kändes den rätt direkt. Tre år av endast matematik och programmering - perfekt!

Läs mer

Kontakta oss

Chatta med oss

Har du frågor om studier eller studentlivet på MDU? Tveka inte att kontakta oss! Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.