Kursplan - Virtuell driftssättning
Omfattning
3 hp
Kurskod
ERA321
Giltig från
Vårtermin 2024
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Energiteknik
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2023-06-29
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Målet med denna kurs är att utveckla förståelse och kompetens i den virtuella driftsättningsprocessen, vilket gör att ingenjörer kan testa och validera styrsystem och produktionsprocesser i en simulerad miljö innan de implementeras i den verkliga världen.
Lärandemål
1. Beskriv användningen av digitala tvillingar för virtuell driftsättning.
2. Designa en simuleringsmodell av ett produktionssystem utifrån ett systemperspektiv och göra en plan för datainsamling och analys
3. Planera olika scenarier för förbättring av en produktionsprocess
4. Analysera data från den virtuella driftsättningsprocessen för att identifiera eventuella problem eller ineffektiviteten i systemet och optimera sedan systemets prestanda
Innehåll
Modellering och simulering: Att skapa en virtuell modell av systemet.
Styrsystemintegration: För att integrera den digitala tvillingen med styrsystemet, så att ingenjörer kan testa och validera systemets prestanda.
Virtuella sensorer och ställdon: För att skapa virtuella sensorer och ställdon som efterliknar beteendet hos den fysiska utrustningen.
Scenariotester: För att simulera olika scenarier, såsom utrustningsfel eller förändringar i produktionskrav, för att testa systemets respons.
Dataanalys och optimering: För att analysera data från den virtuella driftsättningsprocessen för att identifiera eventuella problem eller ineffektiviteter i systemet.
Särskild behörighet
75 hp inom produktionsteknik, maskinteknik, produkt- och processutveckling, datateknik och/eller datavetenskap eller motsvarande eller 40 hp inom teknik samt minst 2 års yrkeserfarenhet på heltid från relevant område inom industrin. Dessutom krävs Engelska A/Engelska 6.
Examination
Projektrapport (PRO1), 3 hp, betyg: Underkänd (U) eller Godkänd (G)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Godkänd, underkänd