Kursplan - Marknadsstrategi i praktiken
Omfattning
15 hp
Kurskod
FOA245
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2020-07-02
Reviderad
2022-12-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Artiklar
Syfte
Genom diskussion, litteratur och affärssimulering är kursens avsikt är att utveckla studentens förmåga att utföra en marknadsbaserad analys. Kursen ämnar därför ge bred kunskap om, och pröva, hur marknadsföring och koncept appliceras i praktiken.
Syftet med kursen är således att utveckla studentens analytiska förmåga att förstå och förutspå marknadsmässiga förhållanden samt fatta kortsiktiga och långsiktiga marknadsstrategier.
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
1. söka, samla, värdera och kritiskt tolka information i en problemställning samt kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer
2. utvärdera och jämföra perspektiv på marknadsstrategi
3. analysera ett företags nuvarande och framtida situation genom att tillämpa intern och extern analys
4. skapa en marknadsstrategi genom att integrera teoretiska och praktiska begrepp
5. förklara alternativa sätt att mäta resultatet av marknadsstrategier
6. utveckla och skriftligt och muntligt presentera en marknadsstrategi genom grupparbete
7. självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar
Innehåll
För att uppnå kursens lärandemål är kursen baserad på ett affärssimuleringsspel. Kursen ger en grund för att fatta marknadsstrategiska beslut utifrån olika perspektiv på marknadsförutsättningar och aktörsförutsättningar. Föreläsningar och diskussioner speglar de beslut beslutsfattare på företag behöver fatta på daglig basis och som företag möter och med affärssimuleringsspelet får studenten ett verktyg att pröva och öva sin kunskap för att kunna agera i denna kontext genom att utnyttja nya perspektiv och kunskaper om marknadsstrategier.
Undervisning
Kursen bedrivs genom föreläsningar, diskussioner och seminarier med stöd av kurslitteraturen. Affärssimuleringarna sker under seminarier (som kräver obligatorisk närvaro) där också utvecklingen i spelet och företagens utveckling kommer diskuteras. Affärssimuleringen är en gruppuppgift.
Särskild behörighet
60 hp företagsekonomi med successiv fördjupning varav 15 hp på nivå G1F. Dessutom krävs Engelska 6.
Examination
Seminarium (SEM1), Seminarium och grupparbete, 7,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F)
Tentamen (HEM1), Hemanalys, 7,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig (F)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig