Kursplan - Datadriven affärsutveckling
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
FOA235
Giltig från
Hösttermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Företagsekonomi
Akademi
Akademin för ekonomi, samhälle och teknik
Fastställd
2020-01-29
Reviderad
2022-12-22
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Kursen ska erbjuda innehåll och aktiviteter som stödjer studentens lärande om hur data kan användas för att utveckla företag och affärsverksamhet. Med ökande tillgång till data om aktiviteter och tillstånd rörande produkter, tjänster, företag och marknader har en mängd möjligheter till nya eller förändrade affärsidéer vuxit fram. Kursen ska ge studenterna förståelse för hur data kan insamlas, hanteras, analyseras och presenteras för att stödja affärsutveckling.
Lärandemål
Kopplat till affärsutveckling ska studenten efter genomgången kurs kunna:
1. Identifiera och formulera analytiska perspektiv på affärsutveckling
2. Formulera frågeställningar lämpliga för analys
3. Identifiera och formulera centrala antaganden inför analys
4. Jämföra och välja lämplig analysmetod
5. Planera och utföra olika typer av analys
6. Reflektera över styrkor och svagheter i en analys
7. Tolka och presentera resultat från analys
8. Diskutera relevansen och tillämpbarhet av analyser för beslut och affärsutveckling
Innehåll
Genom digitalisering av processer och produkter genereras en stor mängd data från användandet av produkter och tjänster samt utförandet av affärsrelaterade aktiviteter. Samtidigt har den tekniska utvecklingen gjort att stor beräknings- och lagringskapacitet blivit tillgänglig för alla genom molntjänster. Denna kombination av ökad datatillgång och kraftfulla verktyg för hantering och analys av stora datamängder har skapat möjligheter för Datadriven affärsutveckling.
Emedan många av de stora och framgångsrika företag som startades i Sverige under 1900-talet byggde på produktinnovation och industriell tillverkning har många av de Svenska framgångsföretagen under 2000-talet istället baserats på datadrivna affärsidéer. Investeringskostnaderna kan vara betydligt lägre, och expansionstakten betydligt snabbare.
Data har litet värde om den inte används, och användning av data ses i denna kurs som tillämpad analys. Genom att utveckla analytisk förmåga kan data sättas i ett sammanhang, ges en mening och användas för att besvara en frågeställning och stödja beslut och affärsutveckling.
Kursen innehåller moment kring insamling, hantering och lagring, analys samt presentation av data. Den utvecklar studentens förmåga att utforma relevanta frågeställningar och välja lämplig analys samt behandlar flertalet analytiska modeller, metoder och verktyg. Aktuella termer såsom Internet of Things, Big Data, Machine Learning och molntjänster relateras till företagsekonomens möjligheter att utveckla företaget baserat på data om produkter, användning, kunder, m.m.
Centralt i kursen är också moment som utvecklar studentens förmåga att kritiskt granska analysers antaganden, giltighet, begränsningar, brister och etik (inklusive jämställdhet). Kursen består av både praktiska och teoretiska delar som tillsammans skapar en grund för utveckling av studentens analytiska förmåga.
Undervisning
Kursen består av olika moment av lärarledda, studentledda och självständiga aktiviteter. Genom tillämpade övningar får studenten möjlighet att utveckla praktisk kunskap utifrån kursens litteratur och föreläsningar. Seminarier och presentationer förekommer för att utveckla kommunikativ förmåga.
Särskild behörighet
60 hp företagsekonomi med successiv fördjupning varav 15 hp på nivå G1F. Dessutom krävs Engelska 6.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), 4 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (Avser lärandemål 1-8)
Inlämningsuppgift (INL2), 2,5 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (Avser lärandemål 1-8)
Seminarium (SEM1) 1 hp, betyg Utmärkt (A), Mycket bra (B), Bra (C), Tillfredsställande (D), Tillräcklig (E), Otillräcklig, komplettering möjlig (Fx), Otillräcklig (F), (Avser lärandemål 1-8)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräcklig, otillräcklig - komplettering möjlig, otillräcklig