Kursplan - Industri 4.0 - Realisering
Omfattning
5 hp
Kurskod
PPU441
Giltig från
Vårtermin 2023
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1N (Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2019-08-20
Reviderad
2022-05-31
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
Syfte
Syfte med kursen är att ge kunskaper om utformning av smarta fabriker och kunskap om nya teknologier inom digitalisering och automation. När global konkurrens öka används nya tekniker för att öka produktiviteten i tillverkningen genom uppkopplade, intelligenta system och automation. Kursen ger praktiska metoder och riktlinjer för att utforma och operera en smart fabrik. Kursen ska utöver detta ge en grundläggande insikt i och förståelse för krav på produkter som skall tillverkas i smarta fabriker.
Lärandemål
Efter avslutad kurs skall studenten:
1. erhållit färdighet att beskriva och förstå hur smarta maskiner och produkter integreras ett industriellt IoT system
2. kunna visa förmåga att förstå och tillämpa krav som bör ställas på robotar, smarta maskiner och produkter för att kunna integreras i industri 4.0 automationslösningar
3. erhållit en grundläggande kunskap om de olika huvudteknologiområden som finns inom smarta fabriker, samt kunna påvisa realism och ekonomi i dessa
4. kunna visa färdighet att beskriva och förstå olika grundprinciper för styrning och kontroll av automationssystem
5. erhållit en grundläggande kunskap om vilka säkerhetskrav och standards som gäller för automatiserad tillverkning
6. kunna visa förmåga att individuellt kunna söka information och kunskap om industri 4.0 och lära ut information till kursmedlemmar
7. kunna visa förmåga att i grupp planera och skriva en teknisk rapport och muntligt presentera rapportens innehåll
Innehåll
Kursen innehåller:
* Beskrivning av komponenter och teknologier inom smarta fabriker och deras egenskaper
* Beskrivning av hur olika teknologier interagerar i en smart fabrik
* Autonoma system
* Kvalitetssystemet i den intelligenta fabriken
* Metoder för processkontroll och styrning
Särskild behörighet
90 hp inom produktionsteknik, maskinteknik, produkt- och processutveckling, datateknik och/eller datavetenskap eller motsvarande.
Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från kravet på Svenska B/Svenska 3.
Examination
Inlämningsuppgift (INL1), en uppgift som redovisas skriftligt och genom en presentation inför klassen, 1,5 hp, betyg underkänd (U) eller Godkänd (G) (examinerar lärandemål 6)
Projekt (PRO1), en projektuppgift som redovisas med rapport och presentation av projektet, 3,5 hp, betyg underkänd (U) 3, 4 eller 5 (examinerar lärandemål 1-5 och 7)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar 5 hp med PPU400 Intelligenta fabriker.