Kursplan - Engelska i ett kontrastivt perspektiv
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
ENA810
Giltig från
Vårtermin 2023
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Engelska
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2019-09-26
Reviderad
2021-12-14
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
A University Grammar of English - - with a Swedish Perspective
2. uppl. : Studentlitteratur AB, 2015 - 586 s.
ISBN: 9789144104997 LIBRIS-ID: 18099765
Introducing English pronunciation : advice for learners and teachers : British version
3., [rev.] ed. : Lund : Studentlitteratur, 2005 - 147 s.
ISBN: 91-44-03409-1 LIBRIS-ID: 9752056
Webbadresser
Övrigt
Additional materials will be provided by the teachers.
Syfte
Kursen syftar till att ge studenten möjlighet att tillägna sig fördjupade kunskaper om engelskans struktur och karaktärsdrag i relation till svenska. Fokus ligger framförallt på skillnader i grammatik och uttal, men även ordval, stavning och skrivregler. Kursen fungerar som ett komplement till engelskstudier utan kontrastiva engelsk-svenska moment.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna:
1. identifiera, analysera och redogöra för engelskans syntaktiska och morfologiska karaktärsdrag i relation till svenska
2. identifiera, analysera och redogöra för språkljud och intonation i amerikansk och brittisk standardengelska i relation till svenska
3. identifiera, analysera och redogöra för andra vanliga utmaningar för andraspråksinlärare av engelska, särskilt beträffande ordval, stavning och skrivregler
4. uttrycka sig på engelska i tal och skrift med en hög grad av korrekthet
Innehåll
- Teoretiska genomgångar, samt träning i praktisk tillämpning, av regler för engelsk syntax, morfologi, uttal, ordval och skrivande ur ett kontrastivt perspektiv
Undervisning
Kursen ges på engelska, men innehåller även jämförelser mellan engelska och svenska. Undervisningen sker i form av seminarier, föreläsningar, självstudier, individuella och gruppaktiviteter, t.ex. i form av grammatik-, uttals- och översättningsövningar, inlämningsuppgifter samt tentamina. Kursen innehåller betydande inslag av IKT.
Särskild behörighet
60 hp engelska eller motsvarande.
Examination
OBN1, obligatorisk närvaro, 1 hp, deltagande i schemalagda aktiviteter, avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
OVN1, övning, 2 hp, webbaserade övningar avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G).
INL1, inlämningsuppgift, 1 hp, individuell uppgift avseende lärandemål 1-4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
TEN1, salstentamen, 2,5 hp, skriftlig tentamen avseende lärandemål 1 och 3, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
MUN1, muntlig tentamen, 1 hp, muntlig tentamen avseende lärandemål 2 och 4, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG).
För VG på kursen krävs VG på INL1, TEN1 och MUN1.
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar delvis med kurserna Språkfärdighet och Språkvetenskap 1 i Engelska 1 och kan inte ingå i en examen tillsammans med någon av dessa.