Kursplan - Simulering
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
MAA313
Giltig från
Hösttermin 2021
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G2F (Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Matematik/Tillämpad matematik
Akademi
Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Fastställd
2013-02-01
Reviderad
2020-12-15
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Monte Carlo methods in financial engineering
New York : Springer, cop. 2004 - 596 s.
ISBN: 0-387-00451-3 (alk. paper) LIBRIS-ID: 8936733
Syfte
Syftet med kursen är att ge en allmän introduktion till ett flertal simuleringsmetoder, att ge en fördjupad kunskap inom Monte Carlo-simulering, att förklara för- och nackdelar med olika simuleringsmetoder och att ge exempel på tillämpningar inom finans.
Lärandemål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna
1 använda bootstrapping, Monte Carlo-simulering och historisk simulering samt att kunna bestämma riskmått så som VaR med dessa metoder.
2 bestämma antalet simuleringar som behövs för att minimera felet mellan Monte Carlo-approximationen och det verkliga priset.
3 generera stokastiska variabler med kontinuerliga och diskreta distributioner.
4 generera trajektorier för stokastiska processer. (geometrisk Brownsk rörelse, Poisson)
5 bestämma det arbitragefria priset för amerikanska, barriär-, asiatiska och lookback-optioner med hjälp av Monte Carlo-simulering.
6 använda variansreduktionsmetoder vid Monte Carlo-simulering för att bestämma det arbitragefria priset på finansiella kontrakt.
Innehåll
Bootstrapping, historisk simulering, Monte Carlo-simulering. Generering av stokastiska variabler från normal-, exponential-, gamma-, lognormal-, student-, Poisson Rayleigh- och den likformiga fördelningen. Generering av stokastiska processer, geometrisk Brownsk rörelse, Poissonprocessen, multivariat geometrisk Brownsk rörelse. Choleskys singulärvärdesfaktorisering. Variansreduktionsmetoder. Finansiella kontrakt: amerikanska optioner, barriäroptioner, asiatiska optioner, lookbackoptioner. Riskmått: Value at Risk.
Undervisning
Föreläsningar där teori, metoder och problem diskuteras.
Särskild behörighet
Minst sammanlagt 60 hp i teknik, naturvetenskap, företagsekonomi eller nationalekonomi inklusive Statistisk inferensteori, 7,5 hp, varav 3 hp ska vara avklarade innan kursstart, eller motsvarande.
Examination
Datorövningar (PRO1), 4,5 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
Skriftlig tentamen (TEN1), 3 högskolepoäng, betyg Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd