Kursplan - Tillämpad medicinsk teknik för vårdpersonal, optiska metoder
Omfattning
2.5 hp
Kurskod
ELA206
Giltig från
Hösttermin 2019
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2019-01-24
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Säkrare användning av medicinsk teknik - En guide för vårdpersonal
Studentlitteratur AB, 2021 - 112 sidor
ISBN: 9789144134383 LIBRIS-ID: gvf884jpdzntlr0s
-
Kompendium
Tillämpad medicinsk teknik för vårdpersonal, optiska metoder
Syfte
Många medicintekniska utrustningar innehåller optoelektiska komponenter. Syftet med denna kurs är att studenten ska skaffa sig praktiska och teoretiska kunskaper för att åstadkomma riskminimering och ökad kvalitet vid kliniskt användande av denna typ av medicinteknisk utrustning i vården.
Lärandemål
Studenten skall efter avslutad kurs:
1. kunna beskriva uppbyggnad och funktion hos de inom modern vård vanligaste medicintekniska produkterna som baseras på optiska metoder och förklara orsaker till hur risker kan minskas och kvalitén i användningen av produkten ökas;
2. kunna beskriva hur mätningar med en örontermometer ska genomföras för att temperaturen ska mätas korrekt och förklara orsaker till de felkällor som finns vid mätningen;
3. kunna beskriva olika tekniker för andningsövervakning såsom pulsoxymeter och kapnograf samt metoder att se luftflöde och thoraxrörelse och vilka felkällor som finns med de olika utrustningarna;
4. kunna beskriva principen för blodanalys med spektrofotometri som används för analys av t ex Hb.
Innehåll
Kursen behandlar funktionen hos de vanligaste medicintekniska produkterna baserade på optiska metoder i modern vårdmiljö för övervakning och diagnos av patienter. Kursen beskriver översiktligt optiska metoder som används i utrustningen för att mäta ljus och på så sätt mäta kroppsparametrar som temperatur, syremättnad, koldioxidhalt i blodet och analysera blodets innehåll av t ex Hb. I anknytning till respektive produkt behandlas frågor om ökad kvalitet på mät- och behandlingsresultatet och hur risker minimeras vid användandet av utrustningen.
Särskild behörighet
Grunder i medicinsk teknik för vårdpersonal 2 hp, eller motsvarande.
Examination
Tentamen (TEN1), 2,5 hp, betyg Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl Godkänd (VG), (examinerar alla lärandemålen 1 - 4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kursen överlappar helt med LA1730 Medicinsk teknik ur kliniskt perspektiv och CEL106 Medicinsk teknik ur kliniskt perspektiv.