Kursplan - Datorarkitektur
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
CDT204
Giltig från
Hösttermin 2019
Utbildningsnivå
Grundnivå
Successiv fördjupning
G1F (Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Datavetenskap
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2013-01-29
Reviderad
2019-01-25
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Computer organization and design : the hardware/software interface
4. ed. : Amsterdam : Elsevier Morgan Kaufmann, cop. 2009 - xxv, 703, 77, 83, 26 s.
ISBN: 9780123744937 (pbk. : alk. paper) LIBRIS-ID: 11225428
Syfte
En datavetare och dataingenjör måste ha goda insikter i hur en modern mikroprocessor fungerar för att se kopplingen hårdvara - virtuell maskin - kompilator och hur detta kan optimeras med avseende på prestanda, kostnader och energieffektivitet/miljö. Kursen fungerar både som en fortsättningskurs inför mera avancerade studier och som en bred orientering i ämnet datorarkitektur.
Lärandemål
Studenten ska efter fullgjord kurs kunna:
1. beskriva och argumentera för för- och nackdelar med en CPU:s instruktionsuppsättning
2. implementera en instruktionsuppsättning i mikrokod
3. utifrån prestandaperspektiv analysera och utvärdera olika byggstenar och designval i en CPU
4. redogöra för sambanden mellan olika designval och funktionalitet i konstruktionen av cacheminnen och instruktionspipelinar
Innehåll
Instruktionsuppsättningar, Mikroprogrammering, Cacheminne, Pipelining, Programmeringsaspekter kring spekulativ exekvering och hårdvara
Särskild behörighet
Programmeringskunskaper i ett högnivåspråk och boolesk algebra. Detta kan uppnås genom att ha avslutat kurserna Programmering 7,5 hp och Diskret matematik 7,5 hp eller motsvarande.
Examination
Laboration (LAB1), Laborationsserie som redovisas kontinuerligt enligt laborationsinstruktionerna, 3 hp, betyg Godkänd (G) (examinerar lärandemål 2-4)
Skriftlig sluttentamen (TEN1), Under kursens gång kan momentet ersättas med kontinuerlig examination i form av inlämningsuppgifter enskilt eller i grupp, 4,5 hp, betyg 3, 4 eller 5 (examinerar lärandemål 1-4)
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Övergångsbestämmelser och övriga föreskrifter
Kunskaper i maskinkod och assembler är inte ett krav, men underlättar när du läser kursen.
Kursen har totalt överlapp med CT3590 Datorarkitektur och CT3420 Datorarkitektur fk och 6 hp överlapp med CT1520 Datorarkitektur.