Kursplan - Produktionssystemsutveckling
Omfattning
7.5 hp
Kurskod
PPU419
Giltig från
Hösttermin 2017
Utbildningsnivå
Avancerad nivå
Successiv fördjupning
A1F (Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav).
Huvudområde(n)
Produkt- och processutveckling
Akademi
Akademin för innovation, design och teknik
Fastställd
2017-01-31
Status
Denna kursplan är inte aktuell och ges inte längre
Litteraturlistor
Kurslitteraturen är preliminär till 8 veckor innan kursstart. Kurslitteratur kan vara giltig över flera terminer.
-
Böcker
Production development : design and operation of production systems
London : Springer, c2010. - xiii, 340 p.
ISBN: 9781848824959 LIBRIS-ID: 11808921
Support for successful production system development : handbook
Västerås : Mälardalen university, 2015 - 28 s.
Artiklar
Vetenskapliga artiklar som distribueras under kursen
-
Böcker
Produktionsutveckling : utveckling och drift av produktionssystem
Lund : Studentlitteratur, 2005 - viii, 485 s.
ISBN: 91-44-03360-5 LIBRIS-ID: 9496600
Syfte
Kursen ska ge kunskap kring utformningen av industriella produktionssystem för tillverkande industri. Kursen ska utöver detta ge grundläggande insikt i och förståelse för behovet av att fokusera på utvecklingsprocessen som ett sätt att skapa ett effektivt produktionssystem - hur detta beskrivs i teorin samt hur det genomförs i industriell tillämpning.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
1. redogöra för produktionsutvecklingsprocessen och olika verktyg och metoder som används i utvecklingen av produktionssystemet
2. beskriva och analysera hur olika produktionsutvecklingsaktiviteter och beslut inverkar på möjligheten att uppnå produktionssystem med hög prestanda
3. förklara hur en global kontext påverka produktionssystemsutvecklingen
4. uppvisa kännedom om metoder som används under produktutvecklingen för att förbättra en produkts producerbarhet
5. utföra och relatera ett praktiskt arbete till teorier kring produktionssystemsutveckling
6. individuellt och i grupp genomföra och redovisa projekt- och seminarieuppgifter såväl skriftligt som muntligt samt att kritiskt och konstruktivt ge återkoppling på sådan redovisning
Innehåll
Kursen behandlar hur aktiviteter som genomförs och beslut som fattas under utvecklingen av produktionssystem påverkar möjligheten att uppnå produktionssystem med hög prestanda. Kursen tar vidare upp metoder och arbetssätt som kan användas för att få produktionsutveckling att fungera i en global kontext på ett konstandseffektiv sätt.
- Utformning av produktionssystem: system och processperspektiv, utvecklingsprocesser, metoder och ansatser för systemutformning, utvärdering, osv.
- Realisering av produktionssystem: planera och genomföra driftsättning, överlämnade av produktionssystem till driftorganisation, utvärdering
- Flexibla produktionssystem
- Utveckling av produktionsteknologi
- Global produktionsutveckling
- Integrerad produkt- och produktionsutveckling
Undervisning
Föreläsningar
Seminarier
Laborationer
Projektarbete
Kursen förutsätter kontinuerligt och aktivt deltagande både under och vid sidan om schemalagt undervisning. Studier bedrivs såväl i grupp som individuellt.
Särskild behörighet
Avslutat kurserna Konkurrenskraftiga produktionsssystem 7,5 hp samt Industriell processutveckling 7,5 hp. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 samt Engelska A/Engelska 6. I de fall kursen ges på engelska görs undantag från Svenska B/Svenska 3.
Examination
Seminarium (SEM1), Litteraturseminarier som redovisas genom aktivt deltagande under seminarium och skriftlig reflektion, 1,5 hp, (examinerar lärandemål 1-3 och 6), Betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Projekt (PRO1), En uppgift som redovisas med rapport och demonstration av projektet, 2 hp, (examinerar lärandemål 1, 2, 5 och 6), Betyg Underkänd (U) eller Godkänd (G)
Salstentamen (TEN1), Skriftlig tentamen, 4 hp, (examinerar lärandemål 1-4), Betyg Underkänd (U), 3, 4 eller 5
En student som har ett intyg från MDU avseende sin funktionsnedsättning har möjlighet att anmäla önskemål om anpassning vid salstentamina eller annan examinationsform i enlighet med Regler och anvisningar för examination på grundnivå och avancerad nivå vid Mälardalens högskola (2020/1655). Det är examinator som, utifrån det intyg som utfärdats, beslutar om eventuell anpassning och i så fall vilken anpassning som ska gälla.
Misstankar om vilseledande vid examination (fusk) anmäls, enligt högskoleförordningen, till universitetets rektor och prövas av universitetets disciplinnämnd. Om disciplinnämnden anser att en student gjort sig skyldig till en disciplinförseelse fattar nämnden beslut om en disciplinär åtgärd, vilket är varning eller avstängning.
Betyg
Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd