Text

 

Studierna hjälpte Marielle att nå sin dröm

 

Marielle Gallardo började plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik och fortsatte vidare med masterstudier i intelligenta inbyggda system. Idag har Marielle Gallardo sitt drömjobb som systemutvecklare på Volvo Autonomous Solutions.

Porträtt Marielle Gallardo.

Marielle Gallardo, tidigare student.

– I min roll har jag väldigt varierande arbetsuppgifter och det är egentligen bara min kreativitet som sätter stopp. Ingen dag är den andra lik så jag ser fram emot varje ny arbetsdag. Det är en dröm som blivit sann, så jag är jätteglad över att mina studier lett mig hit, säger Marielle Gallardo.

Sedan januari 2020 jobbar hon som systemutvecklare inom Volvokoncernen med fokus på effektiva och miljövänliga autonoma transportlösningar. Det innebär att hon jobbar med att designa och utveckla intelligenta datorsystem. Många system är realtidssystem och kräver att datakommunikationen är effektiv och tillförlitlig.

Teknik – inte alltid självklart

Att Marielle skulle jobba med teknik har inte alltid varit självklart.

– Jag läste samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet. Men jag har alltid haft ett teknikintresse och relativt enkelt för matematik, så under gymnasiet insåg jag hur mycket jag saknade tekniken, säger Marielle.

Eftersom hon ville lära sig mer om datakommunikation och internet valde hon att börja plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik. På programmet fick hon bland annat läsa kurser inom datakommunikation, datornätverk och programmering.

– Vi hade väldigt många praktiska moment där vi fick testa och applicera våra teoretiska kunskaper, vilket var ett fantastiskt sätt att lära sig på. Vi jobbade ofta i grupp vilket gjorde att jag utvecklade min samarbetsförmåga. Utbildningen gav mig en ordentlig bas inom datakommunikation som jag kunnat bygga vidare på, säger Marielle.

Hitta bra förebilder

En annan sak som Marielle tagit med sig från sin studietid är vikten av att ha bra förebilder. Flera av lärarna hade stor inverkan på Marielle och en av de förebilder som betytt mycket för henne träffade hon via MDU:s mentorprogram. Ett program där en student sammanförs med en mentor från arbetslivet, som ger konkreta tips och råd på hur man ska tänka och agera inför klivet ut på arbetsmarknaden.

– Bra förebilder gör att du inspireras till att fortsätta utvecklas, så ett tips är att hitta bra förebilder som gör att du tar dig framåt. I min bransch utvecklas tekniken hela tiden, så därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad och att lära sig nya saker, säger Marielle.


Högskoleingenjör i nätverksteknik

Läs mer

Master i intelligenta inbyggda system

Läs mer

Mentorprogrammet

Läs mer