Text

Specialist med bred förståelse för nätverk

 

Jonas Nilsson är alumn från högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik och arbetar som systemingenjör på en statlig myndighet. Just nu arbetar han främst med nätverksdesign, men under åren har han haft flera olika roller och har haft möjlighet att ta sig an nya arbetsuppgifter varefter han utvecklats.

Jonas Nilsson

– Att arbeta med nätverksdesign innebär bland annat att jag ritar nätverk och säkerhetslösningar eller kort sagt tekniska lösningar för hur infrastrukturen i olika nät ska se ut. Jag bestämmer hur systemet ska fungera, gör konfigurationslösningar och ser till att det finns instruktioner för driftspersonalen.

Jonas tycker att utbildningen var bra. Den gjorde att han fick bred förståelse och kompetens för många områden inom nätverk.
– Jag kunde specialisera mig när jag började jobba. Det har varit lätt att arbeta med flera olika inriktningar och har gjort att jag kunnat ta mig vidare eftersom jag hade en bra grund att stå på.

Han tycker att det bästa med utbildningen var att han fick ta mycket eget ansvar och fick lägga tid på att lösa uppgifter själv.
– Utbildningen påminner om hur jobbet ser ut i verkligheten där man får hitta lösningar på problem som man inte ens visste fanns dagen innan. Idag har jag kontakt med många kollegor inom organisationen och är tekniskt stöd i många projekt. Det finns alltid nya utmaningar.


”Vi har bra ”success rate”

Det råder ett skriande behov av utexaminerade nätverksingenjörer.
– Vi behöver utbilda fler studenter och de som utbildar sig på högskoleprogrammet i nätverksteknik går en ljus arbetsmarknad till mötes. Många av våra studenter hade jobb redan innan de slutade och en av dem berättade att han blivit kallad på fyra intervjuer och att alla fyra jobben hade erbjudits honom, säger Conny Collander, programsamordnare för högskoleprogrammet i nätverksteknik.

Conny berättar att ett lärarlag följer studenterna genom hela studietiden och att de använder en studieteknik som kallas ”Stuck in active” där studenterna är delaktiga på ett sätt som förbereder dem, inte bara teoretiskt utan även praktiskt, för arbetslivet. Det gör att de både är vana att arbeta i projekt och att ta ansvar när de kommer till sina arbetsplatser.
– Vi har väldigt engagerade studenter och utbildningen har en bra ”success rate”, det vill säga studenter som tar examen och som är attraktiva på arbetsmarknaden.


Högskoleingenjör i nätverksteknik

Läs mer