Text

Datum 2020-03-22
Artikeltyp Porträtt

”En viktig sak att ha med sig är viljan att utvecklas”

Porträtt Alexander Gårdhage.

Alexander Gårdhage, tidigare student.

Alexander Gårdhage kommer från Västerås, men bor i Stockholm där han arbetar som nätverkstekniker. Han tog examen 2014 och har inte haft problem med att få jobb.

– IT-branschen växer hela tiden vilket gör att det finns en stor efterfrågan. Så är man flexibel och villig att lära sig nya saker är det inte svårt att få jobb, säger Alexander Gårdhage.

År 2014 tog Alexander Gårdhage examen vid MDH efter att ha läst programmet datornätverk och datorkommunikation. Sedan examen har han bland annat jobbat med integrationsprojekt och konsultarbete hos kunder. Arbetsuppgifterna är varierande och innebär både att sätta upp ny utrustning och att göra underhåll, samt förbättringsarbeten på befintlig. Det handlar om allt ifrån traditionell routing och switching till att arbeta med brandväggar, trådlösa nätverk, WAN-optimering och övervakning för nätverksmiljö.

– Det är verkligen kul att få möjligheten att kunna jobba med många olika tekniker och produkter som ligger i framkant, vilket har gett mig en bred kunskap och fått mig att trivas mycket bra i min roll och på min arbetsplats, säger Alexander Gårdhage.

Med facit i hand så tycker han att utbildningen på MDH var bra på många sätt, men framför allt att den innehåller både teoretiska och praktiska moment.

– Det gjorde att vi kunde testa det vi läst om i teorin. Utbildningen gav mig en bra bas att stå på och goda förberedelser inför arbetslivet. Med en bra bas är det lättare att ta till sig nya saker, något som är viktigt i nätverksbranschen där det ständigt kommer ny teknik och nya produkter. En viktig sak att ha med sig är viljan att utvecklas, eftersom man hela tiden måste hålla sig up-to-date, säger Alexander Gårdhage.

I och med att vårt samhälle blir allt mer digitaliserat och beroende av att teknik och människa ska kunna kommunicera med varandra, tror Alexander Gårdhage att framtidsutsikterna för nätverkstekniker är goda. Några av hans bästa tips till de som ska ut i arbetslivet är att göra sig synlig, bygga nätverk och att våga söka de jobb som är intressanta, trots att man inte uppfyller alla krav.

– Många jobbannonser innehåller krav på kompetenser som man får efter att ha jobbat länge, men låt inte det avskräcka från att söka. Är det en intressant tjänst, så våga sök! Kraven är ofta önskemål från arbetsgivaren och av egen erfarenhet är det viktigare hur du är som person och om du är villig att utvecklas, än att ha jobbat länge, säger Alexander Gårdhage.

Datornätverk och datakommunikation

Läs mer