Text

"En dröm som blivit sann"

Marielle Gallardo började plugga till högskoleingenjör i nätverksteknik och fortsatte vidare med masterstudier i intelligenta inbyggda system. Idag har hon sitt drömjobb som systemutvecklare på Volvo Autonomous Solutions.

– Att få arbeta med programmering, mjukvaruutveckling och AI är en dröm som blivit sann, så jag är jätteglad över att mina studier lett mig hit, säger Marielle Gallardo.

Det var genom sitt ex-jobb på masterprogrammet i intelligenta inbyggda system som Marielle Gallardo fick in en fot på Volvo Construction Equipment (CE). Efter examen 2019 fick hon en heltidstjänst där och sedan januari 2020 jobbar Marielle Gallardo som systemutvecklare inom Volvokoncernen, med fokus på effektiva och miljövänliga autonoma transportlösningar. Det innebär att hon jobbar med att designa och utveckla intelligenta datorsystem. Många system är realtidssystem och kräver att datakommunikationen är effektiv och tillförlitlig.

– Jag har väldigt varierande arbetsuppgifter idag. Det är egentligen bara min kreativitet som sätter stopp. Ingen dag är den andra lik så jag ser fram emot varje ny arbetsdag, säger Marielle Gallardo.

Efter att hon tagit högskoleingenjörsexamen i nätverksteknik ville hon fördjupa sina kunskaper inom programmering och inbyggda system, vilket gjorde att hon fortsatte sina studier på det internationella masterprogram i intelligenta inbyggda system.

– Att läsa ett program på engelska med studenter från olika länder med olika bakgrund gjorde att jag utvecklades på flera plan. Det gjorde mig också rustad för att jobba på ett internationellt företag, som jag gör idag, säger Marielle Gallardo.

Kontakt med näringslivet - värdefullt

Redan under masterutbildningen fick hon kontakt med både forskning och näringsliv. Flera projekt som studenterna genomförde under utbildningen ingick i pågående forskningsprojekt som bedrevs av forskare vid MDU och olika företag i branschen. Marielle Gallardo och hennes studiekamrater fick bland annat vara med och utveckla en självkörande och självbalanserande cykel, samt en självkörande sophämtningsrobot.

– Att få vara med i sådana projekt var väldigt värdefullt. Dels för att vi fick testa på skarpa projekt, som gav en inblick i arbetslivet. Dels för att vi fick ett stort kontaktnätverk inför arbetslivet, säger hon.

Hitta bra förebilder

En annan sak som Marielle tagit med sig från sin studietid är vikten av att ha bra förebilder. Flera av lärarna hade stor inverkan på Marielle och en av de förebilder som betytt mycket för henne träffade hon via MDU:s mentorprogram. Ett program där en student sammanförs med en mentor från arbetslivet, som ger konkreta tips och råd på hur man ska tänka och agera inför klivet ut på arbetsmarknaden.

– Bra förebilder gör att du inspireras till att fortsätta utvecklas, så ett tips är att hitta bra förebilder som gör att du tar dig framåt. I min bransch utvecklas tekniken hela tiden, så därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad och att lära sig nya saker, säger Marielle Gallardo.

Master i intelligenta inbyggda system

Idag styrs nästan alla produkter i vår vardag av inbyggda datorer, som blir allt mer intelligenta för att tillmötesgå användarnas behov. Dessa system tillhör framtiden och här lär du dig designa dem.

Läs mer

Högskoleingenjör i nätverksteknik

Idag är det en självklarhet att vi alltid ska kunna vara uppkopplade mot internet oavsett var vi befinner oss eller jobbar med. Därför är behovet av utbildade ingenjörer inom datakommunikation stort inom nästan alla branscher.

Läs mer