Text

Datum 2022-03-29
Artikeltyp Porträtt

"Alltid haft ett intresse för hur saker fungerar och design i alla former"

Porträtt Elin Mellberg.

Elin Mellberg, student.

MDU är en inspirerande plats att plugga på och full av möjligheter. Det tycker Elin Mellberg som pluggat till högskoleingenjör med inriktning på produktdesign och nu valt att läsa vidare till civilingenjör.

– Jag är en kreativ person som älskar att skapa, allt ifrån att rita och måla till att fotografera. Det var just den sidan av mig som fick mig att söka till programmet jag läser. Jag har alltid haft ett intresse för hur saker fungerar och tyckt att det är kul med design i alla former, vilket gjorde valet av program ganska självklart, säger Elin Mellberg.

Efter gymnasiet valde Elin att jobba och resa. Hon bodde ett år i USA och jobbade sedan heltid innan hon fortsatte med sina studier. Hon förklarar att studier på universitet är en blandning av frihet och ansvar.

­– Du är själv ansvarig för att se till att du klarar kursen, har allt du behöver och håller de tider som ska hållas. Jag älskar att få bestämma mina ’arbetstider’ själv och kunna plugga i stort sett vart som helst, om man då bortser från föreläsningar och lektioner.

 

Största skillnaden från gymnasiet

Enligt Elin Mellberg är den största skillnaden från att plugga på gymnasiet att man endast läser en eller två kurser i taget och sedan tentar av dem. Detta ger ett helt annat fokus än när man läser flera kurser samtidigt.

– Första året är allting nytt och det kan ta ett tag att komma in i en studieteknik som passar en själv och det kan vara svårt att planera sitt studentliv. Det är bra att gå in med inställningen att det blir vad man gör det till. Det är det som är så härligt med att vara student – det går att lägga upp det precis som du vill och vad som passar ditt liv!

 

Samarbete med företag under studierna

På högskole- och civilingenjörsprogrammen i produktion och produktdesign har studenterna tillgång till olika typer av labb och verkstäder med utrustning för bland annat Virtual reality (VR), Augmented reality (AR) och 3D-printing. Där kan studenterna till exempel testa material, skapa prototyper och skriva ut 3D-modeller. Redan under studierna får studenterna kontakt med företag på olika sätt.

– En av de bästa sakerna med utbildningarna är att vi får träffa människor från industrin och ta del av praktiska exempel om bland annat konstruktion och ledarskap. I produktutvecklingskurserna får vi förverkliga idéer – våra egna eller på uppdrag av företag. Vi har också möjlighet att testa idéerna i både AR och VR, säger Elin Mellberg.

 

Högskoleingenjör i produktion och produktdesign

Läs mer

Civilingenjör i produktion och produktdesign

Läs mer